Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕЦБ остави без промяна основните си лихви

Европейската централна банка обяви, че запазва без промяна своите основни лихвени ставки, отговаряйки по този начин на очакванията на финансовите пазари. Банката също така не направи промени и в своята програма за "количествени улеснения", запазвайки месечния размер от 80 млрд. евро на покупките на финансови активи и крайния срок на програмата през март 2017-а година.

Днешното решение на ЕЦБ за запазване на основните лихвени ставки е факт след драматичните ходове, които банката предприе през март, когато намали и трите си основни лихвени нива, увеличи размера и обхвата на програмата за покупки на активи и обяви нова програма за средносрочно евтино кредитиране на търговските банки от еврозоната.

На заседанието си на 10-и март ЕЦБ намали основната репо лихва с 5 базисни пункта до 0,0%, депозитната лихва - с 10 базисни пункта до -0,40%, както и пределната заемна (кредитна) лихва с 5 базисни пункта до 0,25%.

След края на днешното си заседание ЕЦБ отново заяви, че продължава да очаква, че нейната ключова репо лихва ще остане в текущото или в по-ниско ниво за продължителен период от време и далеч след края на нейната програма за покупки на активи. Банката също така потвърди, че програмата ѝ за "количествени улеснения" за 80 млрд. евро на месец ще продължи най-малко до март следващата година, или след този срок, ако това е необходимо и във всеки случай, докато банката не види устойчив възходящ път на инфлацията, отговарящ на нейните инфлационни цели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във