Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 49e385f7 2bb6 477f a436 750423a5f8d8

Увеличаването на таксите на Комисията за финансов надзор няма да се отрази върху цените на услугите на пенсионните и застрахователните компании. Това обявиха председателите на асоциациите на пенсионните дружества Никола Абаджиев и на застрахователите Светла Несторова. Те увериха, че крайните клиенти няма да пострадат от промените. Но все още няма точни разчети с колко комисията ще увеличи таксите, които събира от подназорните лица. Това ще стане, защото тя възнамерява да се откаже от държавната субсидия, която получава, и да се самоиздържа от тези такси.

 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 2.9% през 2016 г., коментира доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания към БАН. Икономистите ревизираха пролетната си прогноза, която предвиждаше ръст на БВП от 1.9 процента. Основните двигатели на растежа според тях ще са частното потребление и износът. За 2017 и 2018 г. икономистите очакват ръст в границите на 2.2 и 2.7% предвид нестабилната вътрешна среда. "Ако през 2015 г. основните причини за намаляването на растежа бяха развиващите се страни, сега причината е в развитите страни", коментира доц. Йотов.

 

Наследниците няма да са задължени да подават декларация за доходите на починалия си близък, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Националната агенция за приходите пък може да изиска ревизия на доходите им. Горанов уточни, че след като това е право, а не задължение, отпада възможността наследниците да бъдат глобявани, ако не подадат декларация.

 

Директорът на дирекция "Правна" в Министерството на образованието и науката Любомир Йосифов е определен за член на надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщи Министерският съвет. По закон в състава на надзорния орган влиза по един представител на всяка от национално представените организации на работодателите и синдикатите и равен на тях брой членове, определени от правителството. С решение от 11 август тази година Министерският съвет призна общо седем организации на бизнеса и на синдикатите за представителни на национално равнище - с една повече, отколкото преди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във