Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

България бе отличена от авторитетното списание Global Markets с наградата "Най-добра държава в Централна и Източна Европа при управление на държавния дълг/ Емитиране на облигации на международните капиталови пазари." Отличието беше прието от заместник-министъра на финансите Маринела Петрова. "Удовлетворени сме, че интелигентните решения в работата ни дават добри резултати, и това се забелязва в международен план. Министерството на финансите ще продължи да води политика за намаляване на дефицита и дълга. Ако обаче в бъдеше се появи нова необходимост страната ни да се финансира на международните пазари, ще положим усилия и съм уверена, че ще успеем това да стане на още по-добра цена“, заяви тя.

 

Финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев участваха в  годишната среща на МВФ и на Световната банка във Вашингтон. Министърът на финансите Владислав Горанов, след като представи там мерките срещу контрабандата и сивата икономика в България, получава високи оценки от Световната банка и от  Международния валутен фонд (МВФ) за фискалната си политика и ускорения икономически растеж през последната година и половина. "Много съм впечатлен от прогреса на страната Ви спрямо състоянието й преди две години България е една от държавите с най-добри макроикономически показатели в Източна Европа. Увеличаващият се икономически растеж, намаляващата безработица и подобряването на бюджетната позиция са впечатляващи", заяви вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер.

 

Министерският съвет определи директора на дирекция "Национален фонд" в Министерството на финансите Мануела Милошева за национален ръководител, който ще отговоря за финансовото управление на средствата по предприсъединителните инструменти ФАР и САПАРД и за ръководител на разплащателния орган по Кохезионния фонд. Доскоро тези функции изпълняваше  бившият заместник-министър на финансите Карина Караиванова, която с решение на Народното събрание беше избрана за председател на КФН.

 

"Райфайзенбанк (България)" ревизира прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ни за тази година. Промяната е към покачване - от 2.5 на 3.0 процента. "За увеличението ще допринесат не само потреблението на домакинствата, но и брутното образуване на основен капитал, стимулирани от по-ниските лихви по депозити и кредити", коментира икономическият анализатор на "Райфайзенбанк" Емил Калчев.

 

Проблем с капацитета на общините да управляват проекти няма, каза Гинка Чавдарова, шеф на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). "Ние  изградихме уникален капацитет по управление на европейски проекти от европейските фондове. Задържаме го трудно - в конкуренция с частни консултантски и други фирми, но го развиваме“, каза тя.„Нашата организация вече има и специализирана консултантска структура за тяхна подкрепа",,допълни тя.

 

Увеличаването на таксите на Комисията за финансов надзор няма да се отрази върху цените на услугите на пенсионните и застрахователните компании, обявиха председателят  на асоциацията на пенсионтите дружества Никола Абаджиев и председателят на асоциацията на застрахователните компании  Светла Несторова. Те увериха, че крайните клиенти няма да пострадат от промените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във