Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 a298db5c 8ad2 4919 825d 21716bfde31a
S 250 dc19ce92 1b09 4440 af44 ad6ae369d4aa

"За да не бавим процеса по проверките на застрахователните и пенсионноосигурителните дружества, направихме необходимото да определим новите проверяващи по най-бързия начин. Потвърждавам категоричното ни намерение проверките на този сектор да приключат до края на годината", заяви председателят на КФН Карина Караиванова. Всички застрахователни и пенсионноосигурителни дружества в страната вече имат назначен външен одитор, който да извърши преглед на активите им, съобщи тя.

 

Бюджетният излишък към 31 август по оперативни данни е в размер на 3.3 млрд. лв., а е бил 622 млн. лв. в края на август 2015 година. Сегашният по-добър резултат се дължи основно на по-високата събираемост на държавните вземания, коментира финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол. Ръстът на приходите от данъци е по-голям от ръста на икономиката, а редица дейности са излезли на светло. Финансовият министър очаква тенденцията да се запази до края на годината и националното стопанство да я приключи с дефицит под 1 процент.

 


Икономистът Томас Майер е известен със своите нестандартни финансови идеи. Някогашният главен икономист на германската банка Deutsche Bank предложи по време на разгара на гръцката финансова криза в съседната ни страна да въведе паралелна валута - Гевро (Geuro). Сега Майер предлага въвеждането на т.нар. “златно евро”, като посочва две основни причини: да бъдат защитени вложителите от “натоварването от негативните лихви, както и от инфлационната опасност”. Наред с това той вижда паралелната валута като дългосрочно спасение при евентуално разпадане на еврозоната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във