Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Редовната мисия на Международния валутен фонд, водена от Реза Бакир, е на посещение в България до 16 септември. В рамките на мисията се дискутират  основните краткосрочни и средносрочни макроикономически прогнози и допускания, политиките за осигуряване на икономически растеж, двигателите на икономическо възстановяване и други. Експертите от Фонда провеждат срещи с представители на Министерството на финансите и на БНБ и други институции.

 

Българинът плаща средно около 19% лихва за сумите по кредитни карти, които ползва след гратисния период. Това показват данните на БНБ за юли. През миналия месец средният лихвен процент е бил 18.21% за левове и 18.36%, ако сумите са в евро. Такива са ставките по кредитните карти на физически лица. За фирмите те са и по-високи - средният процент за усвоени суми, непогасени в гратисния период, е 18.84% за левове и 19.41% за евро.

 

Бизнес клиенти ще могат да се идентифицират пред своята банка с помощта на селфи, направено с камерата на мобилните им устройства. Новата технология е в процес на внедряване в HSBC, една от най-големите финансови институции в света. Идентификацията чрез селфи ще се прилага при отваряне на банкова сметка наред с други биометрични технологии за проверка като сканиране на пръстови отпечатъци и разпознаване на глас.

 

Митниците незабавно да унищожават всички негодни или опасни стоки, отнети в полза на държавата. Това предвижда нова наредба, представена от финансовото министерство за обществено обсъждане. Ще се оценява дали всяка стока, включително и автомобили, машини, суровини и други, е безопасна за хора, животни и за околната среда. Ако се прецени, че е опасна, ще бъде унищожена. Ако не създава опасност за никого, може да бъде предлагана на търг от митницата или да бъде предоставена за безвъзмездно ползване. Ще се унищожават и имитации, произведени без съгласието на собственика на търговската марка.

 

Изтича срокът за подаване на кандидатури в конкурса "Застрахователи за обществото". Номинации ще бъдат приемани до 12 септември, затова организаторите призовават всички, които още не са подали документите си, да побързат. Конкурсът се провежда за втора поредна година по инициатива на Асоциацията на българските застрахователи и на Българската асоциация на застрахователните брокери.  Миналата година в инициативата участваха 11 проекта, а организаторите връчиха две първи, една втора и една трета награда. Призьори станаха "ДЗИ-Общо застраховане" и ЗАД "Армеец", техен подгласник стана "Дженерали Застраховане", а честта на брокерите бе защитена от класирания на трето място - ЗБК "Балкан".

Facebook logo
Бъдете с нас и във