Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

S 250 1e843dd2 b468 4ee5 b8b6 9ebc9297f0ef
S 250 be08588d 30a0 4a1d b212 447fec9f698c
S 250 8eb6c5f3 79c9 4f14 b108 2c2827ab760b

От 1 септември Енрико Минити, досегашен директор „Корпоративно и инвестиционно банкиране“ на "УниКредит" за Централна и Източна Европа, става главен оперативен директор и заместник-председател на управителния съвет на "УниКредит Булбанк". Той поема позицията от Андреа Казини, когато бордът на директорите на "УниКредит" избра да е един от двамата директори на бизнеса в Италия, и да отговаря за “Банкиране на дребно”. 

Теодора Петкова пък - до момента директор Център Международни клиенти на "УниКредит Булбанк", влиза в управителния й съвет като главен риск директор. Тя поема позицията на  Патрик Шмит, който си остава в "УниКредит", но вече като главен риск директор на Yapi Kredi. Очакват се необходимите регулаторни одобрения и вписвания за новите назначения.

 

Осем години след създаването на Сребърния фонд е време той да бъде отделен от фискалния резерв и да бъде управляван по-активно. Това каза председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той коментира, че фискалният резерв в момента е 14.5 млрд. лв. при 4.5 млрд. лв. санитарен минимум. Пример за по-активно управление по думите му е Фондът за гарантиране на вземанията на работници и служители, в който са натрупани 250 млн. лв., а доходността му е сравнима с тази на частните пенсионни фондове у нас. Той инвестира в ДЦК, докато частните пенсионни фондове инвестират и в акции. Има забрана Сребърният фонд да инвестира в български ДЦК, което е уникален случай  в световната практика, коментира Васил Велев. 

 

На свое заседание, проведено на 9 агуст 2016 г., надзорният съвет на “ЗД ЕВРОИНС” АД освободи Антон Пиронски от длъжността член на управителния съвет и изпълнителен директор на дружеството,  която заема от 2007 година. Управителният съвет реши Пиронски да поеме вътрешния одит в компанията. Той има над 25 години професионален опит в застраховането.

За нов член на управителния съвет на дружеството надзорният съвет на “ЗД ЕВРОИНС” АД избра Евгени Игнатов. Той е бил заместник изпълнителен директор на дружеството, ръководещ направление “Ликвидация на щети”, притежава над 15 години относим професионелен опит в сферата на застраховането.

 

 

Заместник-министърът на финансите Маринела Петрова е определена за директор за България в съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Промяната се налага поради настъпили персонални промени в Министерството на финансите - преди тях тази длъжност заемаше бившият заместник-министър Карина Караиванова. България е акционер в ЕИБ от 1 януари 2007 година. Съгласно Устава на ЕИБ съветът на директорите се състои от 29 директори и 18 алтернативни директори. Назначава ги Съветът на гуверньорите на ЕИБ по предложение на държавите членки с мандат от пет години.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във