Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Управителният съвет на БНБ издаде лиценз за извършване на дейност като платежна институция на „Изи Пеймънт Сървисиз” ЕООД (в процес на учредяване). Фирмата ще може да изпълнява платежни операции чрез платежни карти или други подобни финансови инструменти.

 

Очакванията на банките са, че ще има съществено разхлабване на стандартите за жилищно и потребителско кредитиране, докато изискванията към фирмите кредитополучатели ще останат все така строги, се казва в поредния брой на изданието на БНБ "Икономически преглед".

 

Правителството отчете, че държавният бюджет приключва първото тримесечие на 2016-а с излишък от 1.86 млрд. лева. Това не е някаква изненадваща добра новина, защото голяма част от излишъка се дължи на разплатените от ЕС средства по проекти, финансирани от европрограмите. Точно заради тези проекти кабинетът излезе в края на миналата година на огромен дефицит, който наложи актуализацията на бюджета.

 

Общо 2.26 млрд. лв. са отпуснали дружествата за бързи кредити към края на март. Това е ръст от 13.7% на годишна база, показват данните на БНБ. За сравнение, към края на март 2015-а раздадените заеми са били за общо 1.99 млрд. лв. или 2.3 на сто от БВП.

 

Застрахователното дружество "България" и AXA PPP Нealthcare обявиха официално своето партньорство с лансирането на "Здраве без граници". Техните продукти са разработени в три варианта, според териториалния обхват и общите лимити. И обезпечават покрития от 500 хиляди до 2.5 милиона евро на година, включващи разходи за болнично и извънболнично лечение и превенция.

 

Държавният бюджет е загубил над 14 млн. лева от укриване на оборот в питейните заведения. Около 85 % от търговците в бранша крият истинския си оборот, показва анализ на Националната агенция за приходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във