Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Шест клона на чуждестранни банки у нас остават извън стрес-тестовете. Това са: ИНГ Банк Н.В. - клон София, "БНП Париба С.А." - клон София, "АЛФА Банка" - клон България, "Ситибанк Европа" АД - клон България, "Те - Дже Зираат Банкасъ" - клон София, и "Ишбанк АГ" - клон София. Това става ясно от разяснения на БНБ към документацията по обществената поръчка за избор на консултант. Прогнозната стойност на поръчката е 1 700 000 лв. без ДДС. Анализът ще трябва да бъде изготвен за година.

 

Осигурените лица, възползвали се от правото си за промяна на участие и прехвърляне на средства от индивидуалните партиди в пенсионните фондове, през първото полугодие на 2015 г. са общо 87 154, показват данните на Комисията за финансов надзор. Общият размер на прехвърлените средства от началото на годината е 198 млн. лева.

 

Очаква се към края на август бюджетът да е на излишък от 601 млн. лв., съобщи Министерството на финансите. За сравнение, през същия месец на миналата година фискът бе на дефицит от 1.28 млрд. лева. Основни причини за очаквания излишък са повишените приходи и помощи (възстановени средства от Европейската комисия).

 

 

Държавата ще потърси от вътрешния пазар 150 млн. лв., като предложи за продажба тригодишни държавни ценни книжа, съобщи БНБ. Аукционът ще бъде проведен на 7 септември и е първият от общо три, които ще бъдат организирани през този месец. Намерението на правителството е да набере от местните инвеститори 300 млн. лв. през септември.

 

Ударите по контрабандата вкараха в хазната 2.3 млрд. лева. Това отчетоха прокуратурата, МВР, ДАНС, НАП и Агенция "Митници", след като от началото на 2015 г. успяха да извършат стотици операции за противодействие на корупционните престъпления, финансовите и данъчните измами и контрабандата. Според данните на прокуратурата приходите в държавата са увеличени с 12 процента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във