Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Правителството прие новия Закон за управлението на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. Със закона се регламентират редът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и взаимоотношенията на отделните органи и бенефициентите при изпълнение на проектите.

 

На 31 юли управителният съвет на БНБ разгледа предложението на управителя на БНБ и подуправителя на БНБ, ръководещ управление "Банково", за отнемане на лиценза за извършване на дейност като платежна институция на "СЕЛ ИНТ България" ЕООД. След като установи, че платежната институция "СЕЛ ИНТ България" ЕООД не е извършвала дейност по предоставяне на платежни услуги за повече от шест месеца. Това дружество беше лицензирано преди три-четири години и бе тясно свързано с веригата от магазини за гурме хранителни стоки „Елемаг“, която  фалира.

 

БНБ публикува данни, според които брутният външен дълг на България се е увеличил с над 975 млн. лв. през май 2015 г. спрямо май 2014 г. до 38.176 млрд. евро - почти 89% от брутния вътрешен продукт. В сравнение с края на 2014 г. обаче брутният външен дълг намалява с почти 1.59 млрд. евро.

 

Сумите, похарчени с кредитни карти за първото полугодие на 2015 г., бележат ръст от около 12% спрямо същия период на 2014 година. Това сочат данни от анализ на Пощенска банка. Особено осезаемо е увеличението на трансакциите на ПОС терминали в търговски обекти, където ръстът е с над 26% спрямо същия период на миналата година. Същевременно, размерът на сумите за теглене на пари в брой намалява с 14% на годишна база.

 

Управителният съвет на БНБ разгледа заявлението от "Блу Скай Електроник Мъни Къмпани"” АД за издаване на лиценз за извършване на дейност като дружество за електронни пари. Централните банкери обаче отказаха издаването на лиценза. Става дума за дружество с претенции да управлява и емитира електронни пари и по-точно за предплатени карти, казаха за "БАНКЕРЪ".

 

В Европа се зароди нова идея: Съюз на капиталовите пазари - галантна, но сложна инициатива на Европейската комисия, която цели увеличаването и подобряването на инвестиционните канали в Европейския съюз. Новият проект ще гарантира, че парите могат да преминават бързо и цялостно през икономиката, особено през малки и средни предприятия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във