Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Външният дълг на България е останал почти без промени за първите шест месеца и в края на юни тази година е 2.74 млрд. евро, сочат данните от статистиката на БНБ. С 200 млн. евро са нараснали задълженията на българските фирми към външни кредитори. В началото на 2011-а те са били 12.25 млрд. евро, а шест месеца по-късно - 12.45 млрд. евро.

Спестяванията на българите са нараснали въпреки икономическата криза, съобщи БНБ, като обяснява увеличението на депозитите със свиването на потреблението. Само за юли в банките са депозирани нови над 900 млн. лева. Макар юли да е месецът на летните отпуски и почивки, когато по правило човек се разпуска и харчи повече пари, само домакинствата са спестили 501 млн. лева. Така общият размер на депозитите в банките у нас достигна близо 21 млрд. лева.

Правителството взе решение да предложи на Народното събрание да даде съгласие за увеличаване на капитала на България в Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ). Към 31 декември 2010 г. капиталът на страната ни в БРСЕ възлиза на 1.135%, или 37.5 млн. евро. В писмото за шестото увеличение на капитала, за България е предвидено записаният капитал да нарасне с 24.9 млн. евро, от които 22.2 млн. евро чрез увеличаване на изискуемия капитал (под форма на гаранции) и 2.8 млн. евро - с частично включване на резервите в платения капитал.

Банка Пиреос България отчита чиста печалба от 27.41 млн. лв. за първата половина на 2011-а. Банката запазва позициите си сред петте водещи финансови институции в страната с най-добри финансови резултати. Общите й активи достигат 3.8 млрд. лв. и бележат нарастване спрямо същия период на 2010-а, когато са били 3.6 млрд. лева. За една година общият обем на отпуснатите заеми е увеличен от 2.75 млрд. на 3 млрд. лева.

От Еврохолд съобщиха, че капиталът на лизинговото им поделение Евролийз Ауто България е бил увеличен от 15.5 млн. на 20 млн. лева. Увеличението е със собствени средства, чрез превръщане в капитал на неразпределена печалба от предишни години. Новият капитал вече е вписан в Търговския регистър.

МКБ Юнионбанк предлага на всички родители детски спестовен влог. Влогът се нарича Сбъдната мечта и е най-краткият път до престижно образование, първи собствен автомобил и дори самостоятелно жилище. Той се открива в левове или евро, като най-високата лихва е до три години на детето - 6 процента. Няма изискване за минимална сума за откриване и за неснижаем остатък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във