Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Около 2.3 трилиона евро ще са нужни на европейските банки през следващите осем години, за да изпълнят новите изисквания за капиталова адекватност, известни като Базел III. Това показва проучване на международната консултантска компания МакКензи.

Вероятността международните пазари да влязат в нова рецесия е повече от 50%, твърди икономистът Нуриел Рубини, цитиран от един от най-големите телевизионни канали в САЩ Си Ен Би Си. „Реалността е, че сме се насочили към нова рецесия и един от малкото патрони, с които разполага Федералният резерв, е монетарната политика и по-конкретно третата програма за вливане на ликвидност (QEZ), посочва Рубини.

Списанието Глобъл Файненс публикува класация на петдесетте най-сигурни банки в света. На първо място е германската Кредитанщалт фюр Видерауфсбау, следвана от френската Кес де Депо е Консигнасион и холандската Банк Недерланде Гементе.

Първа инвестиционна банка разпространи съобщение, че освобождава директора и началника на охраната във Велико Търново заради пропуски и нарушения в работата им, довели до нерегламентирано отваряне на касетки в обществения трезор. По случая се води следствие.

Швейцарската банкова тайна ще отпадне за българските данъчни служби. Това се предвижда в проект за международно споразумение, чиято цел е да избегне двойното данъчно облагане между България и Швейцария. Министърът на финансите е упълномощен да води преговорите по спогодбата и да подпише документа при условията на последваща ратификация. Разкриването на банкови сметки пред българските данъчни власти ще става при съмнения за укриване на доходи и пране на пари.

УниКредит Лизинг излиза начело по обем на новия бизнес и пазарен дял, сочат данните на Българската асоциация за лизинг (БАЛ) за второ поред тримесечие на 2011 година. За периода компанията е реализирала сделки в размер на 87.7 млн. евро, което отговаря на 16% пазарен дял, показва традиционното проучване на пазара, изготвяно от БАЛ. Най-голям дял в обемите на новия бизнес на УниКредит Лизинг се пада на лизинга на товарни автомобили, следван от оборудване и леки автомобили.

КАТ ще прави засилени проверки дали шофьорите имат задължителната застраховка Гражданска отговорност. Според Кодекса за застраховането за липса на застраховка се санкционира не само собственикът, но и водачът на автомобил без Гражданска отговорност. Глобата за физически лица е от 400 лв. до 600 лв., а за юридически - от 2000 до 5000 лева. За липсата на стикер се налага глоба от 50 лева. Ако не носи със себе си полицата, шофьорът е заплашен да плати още 10 лева.

За първите шест месеца на 2011 г. Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ) отчита консолидирана печалба от 615 млн. евро, което представлява ръст от 30.3% спрямо същия период на миналата година (първото полугодие на 2010 г. - 472 млн. евро). Печалбата преди данъци нараства с 51.6% до 879 млн. евро (първото полугодие на 2010 г.: 579 млн. евро).

Първа инвестиционна банка пусна Супер кредит, който е предназначен специално за микро-, малки и средни предприятия, които имат нужда от допълнителни оборотни средства или планират инвестиции в производствени активи. При ипотечно обезпечение на жилищни и търговски площи кредитът се предлага в максимален размер до 500 000 евро и е със срок до 120 месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във