Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

От 2015 г. ще се разплащаме и с монета от 2 лв., след като управителният съвет на Българската народна банка утвърди дизайна й. Тя ще носи изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинална стойност 2 лв. от емисии 1999 и  2005 година. Необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лв. с монета се налага заради бързото изхабяване на двулевовите банкноти. По-интензивната им употреба налага честата им подмяна, но по този начин се увеличават разходите за поддържане на налично паричното обращение. Точната дата, от която монетата от 2 лв. ще стане законно платежно средство, ще бъде определена с отделно решение на УС на БНБ през 2015 година.

 

Платежният баланс на България се влошава. През септември 2014-а текущата сметка приключва на дефицит, показват данните на Българската централна банка (БНБ). Балансът по текущата и по капиталовата сметка на България през септември 2014-а е отрицателен и възлиза на дефицит от 15.2 млн. евро при излишък от 82.8 млрд. евро през септември 2013-а година. За първите девет месеца на сегашната година текущата и капиталовата сметка са положителни.

 

Дафинка Стилиянова и Кирил Михайлов са новите изпълнителни директори на компанията за потребителски кредити "Изи Кредит", които акционерите му избраха. Стилиянова работи в "Изи Кредит" почти от самото й създаване преди девет години и е преминала през всички нива в структурата на дружеството. Кирил Михайлов е финансов директор на "Изи Кредит" от септември 2009 г. и е член на съвета на директорите на компанията.

 

Успокояването на политическите страсти у нас се отразява положително върху поведението на потребителите на ипотечни кредити. До този извод са стигнали експертите от "Кредит Център" в месечния си анализ за октомври. През есента домакинствата традиционно пристъпват към проучване на възможностите за покупка на жилище. През десетия месец на 2014 г. запитванията за ипотечни кредити нарастват с 12% спрямо същия месец на миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във