Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

Банките в България не би трябвало да вдигат лихвите по кредитите заради трусовете на международните пазари, заяви финансовият министър Симеон Дянков на 10 август в интервю за сутрешните блокове на една от националните телевизии. По принцип министърът е прав, въпреки че не му е работа да казва какво трябва и какво не трябва да правят банките у нас. Истината е, че в момента кредитните институции в България са много слабо зависими от външно финансиране. И ако разходите им за провизиране на лоши кредити не намалеят, банките ще бъдат принудени да вдигнат лихвите по заемите - независимо от това какво смята Дянков по въпроса.

Красимира Тодорова е новият член на съвета на директорите на Банка Пиреос България. Тодорова от дълги години работи в банката и е началник на управление Кредитен риск. С назначаването й съветът на директорите на кредитната институция става осем човека, като изпълнителни директори продължават да са Атанасиос Куцопулос и Емил Ангелов.

Милена Ванева получи одобрение от БНБ за прокурист на Юробанк И Еф Джи България. Ванева е началник на управление Правно на банката и издигането й на новата длъжност ще даде възможност на сегашните изпълнителни директори Антъни Хасиотис и Петя Димитрова да се разтоварят от част от документите, които чакат техния подпис.

КФН одобри Хауме Калво Боронат за член на СД на ЗД Бул Инс АД. Заявлението от застрахователната компания е подадено до надзора на 14 юни 2011 година. При извършената проверка на представените документи е установено, че Боронат отговаря на изискванията на Кодекса за застраховането.

Марчел-Константин Сарка е одобрен за член на управителния съвет и за изпълнителен директор на Дженерали закрила здравно осигуряване АД. Решението е подписано от заместник-председателя на КФН, ръководещ управление Застрахователен надзор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във