Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор


  • Търговските банки са отпуснали кредити на стойност 30.26 млн. лв. за третото тримесечие на 2014-а по новата програма на Националния гаранционен фонд. За сравнение, през второто тримесечие отпуснатите заеми са били за 14.41 млн. лева. Общо за шестте месеца от старта на програмата с пари от нея е подкрепено създаването на 4 хил. работни места. Фондът е помогнал на фирмите значително да намалят цената по кредитите, като средната годишна лихва е 6.6 процента.


  • "Пощенска банка" има най-голям ръст на ипотечните кредити, показва статистиката на БНБ към септември 2014-а. Отпуснатите от нея заеми срещу ипотека възлизат на 1.11 млрд. лв. и отбелязват увеличение от над 55 млн. лв. за първите девет месеца на годината. За същия период Пощенска банка отчита двуцифрен ръст и в продажбите на жилищни кредити. Този резултат е постигнат на фона на общия спад на ипотечния портфейл на банковата система.


  • "Райфайзенбанк (България)" ЕАД получи одобрение от БНБ и австрийския банков регулатор (Financial Markets Authority, FMA) за прилагане на вътрешнорейтингов подход за определяне на кредитния риск.


  • Общинска банка е внесла в Българската народна банка документи за одобрението на Николай Колев на длъжността изпълнителен директор, научи в. "БАНКЕРЪ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във