Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР

На 26 ноември (сряда) в Кайро, Египет, бе подписан Меморандум за разбирателство между ЕЦБ в партньорство с емисионните институции на България, Чехия, Германия, Гърция, Франция, Италия и Румъния, от една страна, и Централната банка на Египет, от друга. Страните ще реализират тригодишна програма, която ще започне от 1 януари 2009 година. Основната й цел е постепенно укрепване на банковия надзор в Египет и привеждането му в съответствие със стандарта Базел II.

От 1 януари 2009 г. БНБ ще спре изкупуването на словашки крони на касите си. Това се налага, защото от началото на следващата година в Словакия като законно платежно средство се въвежда еврото.

КФН определи размера на вноската за 2009 г., която застрахователите, предлагащи задължителната полица Гражданска отговорност на автомобилистите, правят по сметката на Гаранционния фонд - тя е в размер на 8.50 лв. за всяко застраховано моторно превозно средство.

Управление Осигурителен надзор на КФН обяви, че през третото тримесечие на 2008 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо 22.8 хил. заявления за промяна на участието от един пенсионен фонд в друг. Общият размер на прехвърлените средства за периода е 12.53 млн. лева.

Търговска банка Д сключи рамков договор с Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия (ОГФМСП) към Столична община. Според контракта кредитната институция поема ангажимент да подкрепя проекти на фирми в приоритетни области, като им осигурява гъвкаво финансиране. Банката ще предоставя кредити, а фондът ще гарантира до 50% от размера им. Максималната гаранция е 60 хил. лв., но в отделни случаи размерът й може да достигне и до 120 хил. лева. Фирмата кредитоискател трябва да разполага със собствено обезпечение, а гаранциите по кредитите, сключени съгласно договора с ОГФМСП, са освободени от такси и комисиони.

МКБ Юнионбанк предлага Суперавансов депозит със 7.5% лихва на годишна база за спестявания в лева и 5.5% в евро. Тя се начислява всеки месец и се превежда по избрана от клиента картова или разплащателна сметка в кредитната институция.

Всички картодържатели на УниКредит Булбанк, които в следващите два месеца пазаруват със своите дебитни и кредитни карти VISA и MasterCard, имат възможност да се включат в разпределението на 100 предметни награди, сред които и шест туристически пакета за двама. Печелившите ще бъдат изтеглени на 2 февруари 2009 година.

СИБАНК отпусна четири стипендии за учебната 2008-2009 година на студентите, които са се представили най-добре по време на летния си стаж в кредитната институция. Паричните награди са на стойност 1000 лв. и са придружени с грамоти.

Райфайзенбанк (България) увеличи лихвените си проценти по едногодишните срочни депозити за физически лица. Лихвата за спестявания за срок от дванадесет месеца на годишна база в лева вече е 8.7%, а в евро - 6.7 процента. Промоцията е валидна до края на 2008-а и важи за новооткрити влогове.

Клиентите на Пощенска банка, които до края на 2008-а си открият депозит на стойност поне 1000 лв. или 500 евро, няма да плащат такси за внасяне и теглене на падеж и ще получат промоционална лихва. За вложения в лева годишният лихвен процент е 9.5%, ако сумата на спестяванията надхвърля 100 хил. лв., и 9.25% за по-малки депозити. В евро лихвата на годишна база е 7.5% за влогове над 50 хил. евро, а за по-малки суми - 7.25 процента.

Банка ДСК обяви, че увеличава с 2% над утвърдените нива лихвата по новооткрити едномесечни срочни влогове в щатска валута, ако сумата по тях е поне 250 щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във