Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

СИТИГРУП СЕ ОТКАЗА ОТ УАКОВИЯ
Ситигруп се оттегли в края на миналата седмица от битката за Уаковия и я остави на съперника си Уелс Фарго. Но държи на намерението си да съди конкурента си за нанесени щети, които оценява на 60 млрд. долара. Уелс Фарго спечели ръката на Уаковия срещу 11.7 млрд. долара (по около 5.43 долара на акция) при първоначална оферта за 15.1 млрд. долара (7 долара на акция) заради резкия спад на цените на акциите в края на миналата седмица, като договорените на 3 октомври условия (0.1991 акции на Уелс Фарго за всяка ценна книга на Уаковия) се запазват. В резултат на сделката Фарго става най-голямата по броя на клоновете си (6675) банка в САЩ и ще изпревари досегашния лидер Бенк ъф Америка с 6139 клона. Уелс Фарго получава и депозити за 448 млн. долара в 21 щата.
МОРГЪН СТЕНЛИ ПОЛУЧИ ЯПОНСКАТА ИНЖЕКЦИЯ
Ръководството на проблемния играч от Уолстрийт Моргън Стенли обяви на 13 октомври, че най-голямата японска банка Мицубиши Ю Еф Джей файненшъл груп е изпълнила обявеното си преди две седмици намерение да инвестира 9 млрд. долара в американската компания при променени условия заради 60-процентния спад на цените на акциите й през миналата седмица. Според новата сделка Мицубиши Ю Еф Джей получава конвертируеми преференциални акции на Моргън Стенли с 10% дивидент и при цена на замяната им срещу обикновени книжа - 25.25 щ. долара на акция (при първоначално уговорена цена от 31.25 долара парчето), плюс неконвертируеми преференциални акции за 1.2 млрд. долара и 10% дивидент. Сумарно от двата вида акции Мицубиши Ю Еф Джей ще получава по 900 млн. долара годишен доход освен 21% дял в Моргън Стенли. Сделката беше жизненоважна за главния изпълнителен директор на щатската финансова институция Джон Мак, който водеше отчаяна битка за доверието на инвеститорите. Спекулантът милиардер Джордж Сорос пък писа във финансовия всекидневник Файненшъл таймс на 13 октомври, че щатското правителство е трябвало да купи преференциални акции на Моргън Стенли, които могат да се конвертират в обикновени, на по-висока от предложената от Мицубиши Ю Еф Джей цена.
Японската банка е вторият задграничен инвеститор със значителен дял в Моргън Стенли. През декември 2007-а Китайската инвестиционна корпорация плати 5.58 млрд. долара за около 10% от щатския играч и получи преференциални акции с 9% годишен дивидент, които могат да се заменят с обикновени през 2010 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във