Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

НОМУРА ПРЕДЛАГА ЩЕДРИ ПРЕМИИ
Най-големият японски брокер Номура холдингс ухажва работещите в Лондон служители на фалиралия играч от Уолстрийт Лиймън брадърс холдингс, чийто европейски и азиатски бизнес купи миналата седмица. Японският работодател е предложил да плати на инвестиционните банкери на Лиймън еквивалентния размер на миналогодишните им премии в брой, ако останат на работните си места до идната есен. Както и да запази стойността на пула от допълнителни възнаграждения през 2009-а на нивото от 2007-а, но част от него да бъде под формата акции с ограничение за продажба. Номура е структурирала офертата си по такъв начин, че кешовите премии за 2008-а да се разделят на два транша: първият ще се плати през пролетта на 2009-а, а вторият - през есента. Японците наследяват около 2500 служители на Лиймън, макар че поне 700 се очаква да напуснат след интеграцията с Номура. Те ще получат пълния размер на обезщетенията.
МОРГЪН СТЕНЛИ ВЗЕ 9 МЛРД. ДОЛАРА ОТ ЯПОНИЯ
Оцелелият играч от Уолстрийт Моргън Стенли се съгласи да продаде 21% дял от книжата си на най-голямата кредитна институция на Япония Мицубиши Ю Еф Джей файненшъл груп за 9 млрд. щ. долара. Мицубиши ще купи обикновени акции на щатската банка за 3 млрд. щ. долара и конвертируеми преференциални акции за 6 млрд. долара, които ще носят 10% дивидент. Японците получават 9.9% от обикновените акции на Моргън Стенли по 25.25 щ. долара всяка, а преференциалните книжа ще бъдат заменени автоматично след една година с обикновени по 31.25 щ. долара парчето. Сделката е успех за шефа на американската банка Джон Мак, който привлича капитал, за да върне доверието на инвеститорите след скока на разходите за обслужване на заемите и спада на цените на фирмените акции с 50 процента.
БАРКЛЕЙЗ ЗАКИЧИ МАНХАТЪН С ЛОГОТО СИ
Английската банка Барклейз, която купи 32-етажната централа на Лиймън брадърс холдингс в Манхатън, закачи на фасадата логото си в бяло и синьо на мястото на досегашната търговска марка на фалиралия й собственик. Вътре в сградата пък бившите служители на Лиймън още носят значките в зелено и бяло на 158-годишния брокер и се чудят дали и кога ще си тръгнат и те. Защото когато отишли на работа в деня след фалита, се натъкнали на сюрреалистична ситуация - корпоративните им кредитни карти били канцелирани, операциите по изплащане на пари в брой - забранени, а търговията - прекратена... и те останали да бездействат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във