Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

БЕНК ЪФ ЧАЙНА ИЗБЯГА ОТ ФАНИ И ОТ ФРЕДИ
От 30 юни насам Бенк ъф Чайна (Bank of China) е ограничила с 25% портфейла си от ценни книжа, емитирани или гарантирани от изпитващите финансови затруднения щатски ипотечни гиганти Фани Мей и Фреди Мак. Продажбите на четвъртата по големина търговска банка на Китай, която е намалила с 4.6 млрд. щ. долара вложенията си в дългови книжа на агенциите, е признак за нервността на чуждестранните инвеститори, които досега бяха сред стожерите на пазара на този вид инструменти. От 16 юли до 20 август задграничните играчи са продали дълг на агенциите за 14.7 млрд. долара и са ограничили общите си вложения в този вид книжа до 972 млрд. долара, като най-активни са били азиатците.
ЗАГУБИТЕ НА МЕРИЛ ЗАЛИЧИХА ДЪЛГОГОДИШНИ ПЕЧАЛБИ
Загубите на щатската инвестиционна банка Мерил Линч (Merrill Lynch) през последните 18 месеца са около 25% от печалбите, реализирани през 36-те й години живот като регистрирана на борсата компания, показва проучване на Файненшъл таймс. От зората на кредитния срив през миналата година досега Мерил се е простила с 14 млрд. долара след облагането с данъци заради преоценки и необслужвани кредитни инструменти за почти 52 млрд. долара. Общата печалба на банката, коригирана съобразно инфлацията, между 1971-а (когато пуска акции на борсата) и 2006-а, е била около 56 млрд. долара. Инвестиционната банка има най-висок коефициент на загубите от кредитния срив към печалбите в исторически план сред анализираните от специалистите от Файненшъл таймс финансови групировки от САЩ и Европа. Това са Ситигруп, Джей Пи Моргън Чейз, Бенк ъф Америка, Моргън Стенли, Голдмън Сакс, Лиймън брадърс, Бенк ъф Америка, Креди Сюис и Ю Би Ес.
ЕЙЧ ЕС БИ СИ ЗАВЛАДЯВА ВИЕТНАМ
Банковата групировка от Великобритания Ейч Ес Би Си (HSBC) стана първата чуждестранна банка с 20% дял в кредитна институция от Виетнам, след като англичаните увеличиха собствеността си във виетнамската Техкомбанк (Techcombank) срещу 77.1 млн. щ. долара. Ейч Ес Би Си трябваше да получи специално одобрение от Държавната банка на Виетнам и от премиера на страната Нгуен Тан Дунг, за да може да увеличи инвестицията си над нормативно определения таван за чужденци от 15 процента. Английската групировка, която е една от най-големите задгранични банки в азиатската държава и е инвестирала 30 млн. долара в тамошната си собствена мрежа от клонове и бизнес, ще получи две места в борда на директорите на Техкомбанк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във