Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

УАКОВИЯ РЕЖЕ ДИВИДЕНТИТЕ
Петата по пазарна капитализация банка на САЩ - Уаковия (Wachovia), потвърди на 14 април, че планира да привлече 7 млрд. щ. долара чрез публична оферта на акции и да намали дивидентите, след като отчете загуба през първото тримесечие на тази година. Кредитната институция ще задели и 2.8 млрд. щ. долара за провизии на загуби от свързани с ипотеки инвестиции. Главният изпълнителен директор на Уаковия Кен Томпсън обвини по-високите разходи за обслужване на заемите и продължаващите трусове на капиталовите пазари за загубените 350 млн. щ. долара (или по 20 цента на акция) в периода януари-март срещу печалба от 2.3 млрд. щ. долара през първото тримесечие на 2007-а. Дивидентите ще бъдат орязани с 41% - до 37.5 цента на акция, което ще спести на банката 2 млрд. щ. долара годишно. Очаква се Уаковия да продаде книжа на инвеститорите по 23 или 24 щ. долара на акция.
ЛИЙМЪН ЩЕ ИНВЕСТИРА ВЪВ ФОНД
Щатската инвестиционна банка Лиймън брадърс (Lehman Brothers) планира да инвестира до 1 млрд. щ. долара в специален фонд, който ще купува дялове от хеджингови фондове преди прогнозираната вълна от поглъщания в бранша. Новата банкова структура се очаква да привлече до 5 млрд. щ. долара, като набирането на пари ще приключи през юни. Миналата година със същата цел лидерът на Уолстрийт Голдмън Сакс (Goldman Sachs) създаде подобен фонд (Пийтърсхил) с 500 млн. щ. долара лични средства. Досега той е купил миноритарни дялове в три компании за управление на хеджингови фондове. Със задълбочаването на кредитната криза този вид дружества станаха доста евтини, както и други мениджъри на алтернативни активи, каквито са групировките за частен капитал.
АВСТРАЛИЙСКА БАНКА СЕ НАРЕДИ ЗА ДЯЛ ОТ ХОНКОНГСКИ КРЕДИТОР
Третата по големина банка на Австралия Острилиа енд Ню Зийлънд бенкинг (ANZ) е член на краткия списък от потенциални купувачи на 53% дял в средноголемия хонконгски кредитор Уинг Люнг бенк (Wing Lung Bank). Миналия месец семейство Ву, което преди 75 години основа Уинг Люнг, обяви за продажба контролния си пакет от акции. Сред другите претенденти в краткия списък са Китайската банка на съобщенията и Индустриалната и търговска банка на Китай. Победителят от наддаването ще трябва да направи генерална оферта за цялата банка. Уинг Люнг има 36 клона в Хонконг и четири офиса в континентален Китай. Пазарната й капитализация е 33.4 млрд. хк. долара (4.3 млрд. щ. долара).

Facebook logo
Бъдете с нас и във