Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР

Към края на февруари 2008-а фискалният резерв на страната е 7.49 млрд. лева. От тях 6.253 млрд. лв. се съхраняват на депозит в Българската народна банка. Във фискалния резерв са включени наличностите в левове и по всички банкови бюджетни сметки и депозити на държавата в чужбина. Става дума за сметките на централния бюджет, на министерствата, на държавните ведомства, Националния осигурителен институт и Националната здравно-осигурителна каса.

Чистата печалба на Райфайзенбанк (България) за 2007 г. е 108.61 млн. лева. В сравнение с 2006-а положителният финансов резултат е с 62.18% по-висок. В края на миналата година балансовото число на кредитната институция бе 6 млрд. лева. Пазарният дял на банката по този показател е 10.12 процента. За една година общият размер на отпуснатите заеми се е увеличил със 100.86% - до 3.23 млрд. лева. Обемът на депозитите на фирми и граждани пък е нараснал с 53.42% - до 3.7 млрд. лева.

На 1 април (вторник) ПроКредит Банк обяви началото на кампания, свързана с кредит Енергийна ефективност. Целта на банката е да обясни предимствата на продукта на всички клиенти, които искат да ремонтират своите жилища при изгодни условия. Потребителите, които ползват заема, могат да получат безвъзмездна помощ до 20% от стойността на инвестициите си. За домакинства, които заедно извършват ремонтни дейности на цяла жилищна сграда, размерът на субсидията достига 30 процента.

Интернешънъл Асет Банк предлага на земеделските производители нов продукт - Банкова гаранция за лица, които се занимават с изкупуване на мляко. Валидността й е осемнадесет месеца. За обезпечение служи застрахователна полица, издадена от ЗД Евроинс. Максималният размер на гаранцията е 21.77 хил. лева.

Пощенска банка предлага на своите клиенти спестовна сметка Мега. Новият продукт е за граждани и дава на клиентите на банката годишна лихва от 6% за сметки в лева и 4% за сметки в евро, без значение от размера на внесената сума. Вноски могат да се правят по всяко време без такси или комисиони. Няма изискване за минимална сума по сметката.

Първа инвестиционна банка започна великденска промоция на новооткрити тримесечни депозити за физически и юридически лица. Преференциалната лихва по спестовния продукт в лева и евро, която е в сила за първия тримесечен период, е 7.3 процента. Предложението е валидно до 30 април. Клиентите, които открият депозит за над 50 хил. лв., получават великденско яйце с масивно покритие от 24-каратово злато.

Във вторник (8 април) мениждърският екип на Банка Пиреос България ще представи юбилейните си продукти, посветени на петнадесетата годишнина от създаването на кредитната институция.

ЗПАД Армеец обяви Великденска промоция на застраховка Защитена фамилия (застраховка на домашно имущество на Първи риск).

Facebook logo
Бъдете с нас и във