Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

НОРДЪРН РОК НАРУШАВАЛА ДЪРЖАВНАТА ГАРАНЦИЯ
Ръководството на английския ипотечен кредитор Нордърн рок е обвинено, че се е възползвало от държавната гаранция, за да заграби бизнес от други банки, което трябва да бъде санкционирано от Европейската комисия. Както е известно, през февруари английският кабинет национализира Нордърн рок, за да го спаси от фалит. А през март ипотечната банка е оглавявала 11 от общо 19 категории спестовни продукти в класацията на най-изгодните условия за клиентите, като по някои сметки е плащала 6.25% лихва - доста над основния лихвен процент на Острова. Очаква се Нели Крус, комисарят по конкуренцията на ЕС, да прекрати тази практика.
ПРОБЛЕМИТЕ НА Ю БИ ЕС СЕ ЗАДЪЛБОЧАВАТ
Цените на акциите на най-голямата по размер на активите банка в Европа - швейцарската Ю Би Ес, паднаха рязко след новините, че групировката ще съкрати 8 хил. работни места, ще предложи ново увеличение на капитала и ще продаде отделни свои звена. Информацията е на вестник Зонтагс цайтунг, а той я е получил от пожелали анонимност банкови мениджъри, присъствали на съвещанието на изпълнителните директори на швейцарския банков лидер в Берлин през миналата седмица. Говорителят на Ю Би Ес Аксел Лангер потвърди, че е имало такава среща и съкращения могат да се очакват, но нямало конкретни планове за елиминиране на длъжности. На 14 март пък банковото ръководство опроверга съобщение на Си Ен Би Си, че смята да продаде щатското си брокерско поделение Пейн Уебър, за да набере средства. Анализатори от консултантската фирма Кийфи, Брюйет енд Удс писаха на 11 март, че Ю Би Ес може да направи преоценка на активи в размер на 15 млрд. шв. франка през първото тримесечие, с което да заличи тазгодишната си печалба.
ЮЖНА КОРЕЯ НАВЛИЗА В КАЗАХСТАН
Най-голямата кредитна институция на Южна Корея - Кукмин бенк, се е съгласила на 17 март да плати 634 млн. щ. долара за 30% дял в казахската банка Сентър кредит. Кукмин планира да увеличи дела си в нея до 50.1% в рамките на 30 месеца след приключване на сделката. Сентър кредит е шестата по големина банка на Казахстан с активи за 7.3 млрд. щ. долара. Кукмин планира да разшири задграничната си мрежа в 17 държави и да увеличи дела на чуждестранните си активи от сегашните 1.2% до 20% до 2015-а, за да намали зависимостта си от местния пазар, чийто растеж буксува. Банковият сектор на Казахстан, макар и недостатъчно развит, предлага добри инвестиционни възможности от гледна точка на увеличаващия се прираст на населението и бързо развиващата се икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във