Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

ЕЙЧ ЕС БИ СИ ПРЕГОВАРЯ С КИТАЙСКИЯ НАДЗОР
Английската банкова групировка Ейч Ес Би Си холдингс (HSBC Holdings) е внесла молба до финансовите контролни органи на Китай да увеличи дела си в местната Бенк ъф къмюникейшънс (Bank of Communications) от сегашните 19.9 на 40 процента. И двамата партньори се надяват на изключение от нормативната уредба, която забранява на чуждестранните инвеститори да притежават над 20% от китайска финансова компания. Ако получат разрешение, англичаните ще трябва да платят около 13.8 млрд. щ. долара по текущите цени на акциите на Бенк ъф Къмюникейшънс. Ейч Ес Би Си открива клонове и пазарува в развиващите се пазари, главно в Китай и Южна Корея, за да намали зависимостта си от Европа и САЩ. Около 78% от печалбата на банката през второто полугодие на 2007-а е дошла от развиващите се икономики, съобщи в началото на март ръководството й.
БЕНК ЪФ АМЕРИКА ПРОДЪЛЖАВА С ПОГЛЪЩАНЕТО НА КЪНТРИУАЙД
Щатската Бенк ъф Америка (Bank of America) планира да продължи работата си по поглъщането на ипотечния кредитор Кънтриуайд файненшъл, който ФБР разследва за евентуална измама с ценни книжа. Сделката на стойност 4 млрд. щ. долара беше договорена на 11 януари под формата на размяна на акции и оттогава насам котировките на книжата на Кънтриуайд са паднали с 20 процента. Бавният ход на събитията провокира коментарите на някои инвеститори, че Бенк ъф Америка може да поиска да плати по-малко или изобщо да се откаже от покупката заради стагнацията на жилищния пазар в САЩ. Същевременно ФБР проучва дали шефовете на Кънтриуайд не са дали заблуждаваща информация за финансовото състояние на кредитора и за качеството на ипотечните му заеми в отчета си за финансовия надзор, съобщи на 8 март пожелало анонимност лице. Проверяваните обаче отричат да са чували за подобна акция на ФБР.
БАНКА КАРИДЖЕ НАДДАВА ЗА КЛОНОВЕ НА УНИКРЕДИТ
Италианската Банка Каридже (Banca Carige) е убедена, че съвместната й оферта с група от други банки за покупка на част от клоновете на местния банков лидер Уникредит (Banca Carige) ще успее, съобщи в интервю генералният й мениджър Алфредо Сангинето. Той проявява интерес към офисите в Емилия Романя, Лацио и Сицилия. Базираната в Генуа Каридже приключи миналата седмица с поглъщането на 78 банкови клона в Северна Италия и Сардиния, които купи от Интеза Санпаоло (Intesa Sanpaolo) за 966 млн. евро. За да финансира покупката, кредитната институция, която натрупа мускули чрез поглъщането на клонове и малки местни банки, продаде нови акции за 1 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във