Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР

На 4 март в Брюксел се проведе редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), на което участва и финансовият министър Пламен Орешарски. На него бяха обсъдени междинните прогнози на Европейската комисия за състоянието на международните пазари, проектобюджетът на ЕС, дейността на държавните инвестиционни фондове, междинния доклад за състоянието на финансовите пазари, както и въпроси, свързани с предотвратяването на измамите с ДДС и облагането на доходите от лихви върху депозитите.

ПроКредит Банк препоръчва на всички свои клиенти, които ползват услугата Интернет банкиране, да не отговарят на електронни съобщения, които приличат на изпратени от банката с адреси, различни от този на [email protected] Те трябва да бъдат особено внимателни и към съобщения, които съдържат връзки към чуждестранни ИНТЕРНЕТ страници, приканващи ги да предоставят данни за парола, потребителско име, електронен код, сметка и т.н. Услугата ИНТЕРНЕТ банкиране на кредитната институция се ползва от 23 100 клиенти и чрез нея преминават над половината левови и валутни разплащания.

Райфайзенбанк (България) предоставя необезпечен овърдрафт до 60 хил. лв. на свободно практикуващите лекари, стоматолози и фармацевти, които са регистрирани по реда на Закона за лечебни заведения и са сключили са договор с НЗОК.

Комисията за финансов надзор разреши на Пиреос Асет Мениджмънт - дружество за управление на взаимни фондове С.А., Гърция, да предлага на българския пазар дялове на шест от взаимните си фондове. Междувременно през седмицата председателят на борда на директорите на Пиреос Банк Груп Михалис Салас обяви, че през 2007-а активите на групата са нараснали с 50% и са достигнали 49 млрд. евро, а печалбата й е 653 млн. евро преди данъчно облагане. Кризата на международните банкови пазари не засегна Пиреос Банк Груп поради две причини: увеличения капитал и добри нива на ликвидност, подчертава Михалис Салас.

МКБ ЮНИОНБАНК повиши лихвите по стандартните си депозити за срок от един и три месеца. По едномесечните вложения в левове лихвата вече е 3 процента. В евро тя става 2.5 процента. При избор на срок от три месеца тя вече е 3.5 на сто на годишна база при вложения в левове и 3% в евро.

Общо 22 454 осигурени лица са променили участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване през последното тримесечие на 2007 година. Размерът на прехвърлените средства от един в друг фонд за същия период е 15.624 млн. лева. През цялата 2007 г. общо 93 543 души са се възползвали от правото си да променят участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване.

Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление Застрахователен надзор, издаде одобрение, с което вписа Икар 2007 в регистъра на застрахователните брокери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във