Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

БАНКАТА НА ГРУЗИЯ ЩЕ ПРОДАВА ДЕПОЗИТАРНИ РАЗПИСКИ
Банката на Грузия - най-голямата кредитна институция в бившата съветска република, планира да продаде глобални депозитарни разписки за около 100 млн. щ. долара, за да финансира разрастването си. Финансовата институция пусна през ноември 2006-а емисия от подобни банкови книжа с общ номинал 160 млн. щ. долара. Заявките на акционерите на банката от Тбилиси ще имат предимство при покупката на новите депозитарни разписки. Намерение да се възползват от правата си са заявили Файърбърд мениджмънт и Ийст кепитъл асет мениджмънт. Способността на Банката на Грузия да привлече средства от капиталовия пазар и политическата несигурност в страната са двете основни притеснения на инвеститорите. В случай на успешно приключване на сделката през тази седмица поне едното ще отпадне. Ай Ен Джи груп (ING Group) и Уникредит (UniCredit) са ангажирани за мениджъри на продажбата.
ДАУ ДЖОНС ИМА НОВИ ЧЛЕНОВЕ
Бенк ъф Америка и Шеврон ще заменят Алтриа груп и Хъниуел интърнешънъл в индекса DJIA. Промените, които влизат в действие на 19 февруари, са първите в 111-годишния базов щатски борсов индекс от април 2004-а насам, когато негови членове станаха Америкън интърнешънъл груп, Вирайзън къмюникейшън и Пфайзер. Твърди се, че те са катализирани от провежданото преструктуриране в тютюневата групировка Алтриа, което ще я превърне в по-малка и по-ограничена в дейността си компания. В края на март 2007-а тя се раздели с Крафт фудс, а идния месец ще продаде и задграничното си поделение Филип Морис интърнешънъл.
ВНЕСЕНИ СА ОФЕРТИ ЗА ДЪЛГОВЕТЕ НА НОРДЪРН РОК
Появиха се първите банкови предложения за секюритизация на половината от кредита в размер на общо 25 млрд. англ. лири, който Бенк ъф Инглънд отпусна на закъсалия местен ипотечен кредитор Нордърн рок (Northern Rock). Оферти във финансовото министерство на Острова са внесли Роял бенк ъф Скотлънд (Royal Bank of Scotland) и двама нейни колеги - най-вероятно Ситигруп (Citigroup) и Барклейз (Barclays). Това е резервен план, в случай че собственият финансов пакет на правителството по трансформирането на целия дълг в гарантирани от държавата облигации, които да бъдат продадени на инвеститори, не бъде одобрен от Брюксел. Европейската комисия ще се произнесе по преструктурирането или евентуална спешна помощ за Нордърн рок до началото на лятото. В този смисъл като опция остава национализацията на ипотечния кредитор, както и продажбата му на потенциални купувачи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във