Банкеръ Daily

Финансов дневник

31% от хората ще получават по-ниски пенсии заради нова формула на НОИ

Около 31% от новите пенсионери ще имат по-нисък индивидуален коефициент и съответно по-ниска пенсия вследствие на промяната в правилата в изчисляването от тази година. Това показват първите резултати от анализ на Националния осигурителен институт. 

Законовите промени в бюджета на НОИ, влизащи в сила от 2019 г., въвеждат изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на индивидуалния коефициент. Това води до увеличение в размера на индивидуалния коефициент за 56.8% от обхванатите лица, без промяна остават размерите на индивидуалния коефциент на 11.9%, а при 31.3% се получава намаление в индивидуалния коефициент. Така 21 000 нови пенсионери ще бъдат с намалени пенсии.

От гледна точка на бюджета на държавното обществено осигуряване, очакванията са промяната да доведе до намаление на разходите за пенсии с 9.1 млн. лв. за 2019 година.

"В момента тече четиримесечният срок, в който трябва да приключат производствата по изчисляването на размера на пенсиите, става въпрос за новоотпуснатите пенсии, и тогава ще стане ясно какъв е процентът на хората с намалените пенсии", посочи председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов ден след оповестяването на анализа на НОИ. 

Адемов начерта няколко варианта за да не се стигне до намаляване на пенсиите. "Това, което може да се направи, е да няма промени в хода на осигурителния път на всяко едно лице. Започнал си по едни правила- приключваш по тях.  Другото решение е да има право на избор по кои правила да се пенсионира. Третото решение е в края на годината да има обществено обсъждане, за да се предявят съответните мерки", обясни депутатът пред "Нова телевизия". 

Заместник-министърът на социалната политика Султанка Петрова призова да се изчакат окончателните данни на НОИ. Петрова допуска, че текстовете няма да останат в сегашния им вид. "Аз мисля, че това няма да остане в този вариант. Това ще се промени и затова има различни становища. Може би наистина трябва да се направи тази оценка на въздействието", обяви зам.-министърът от квотата на "Обединени патриоти".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във