Банкеръ Daily

Финансов дневник

29 млрд. евро за България, но само срещу върховенство на закона

Евродепутатите одобриха в сряда регламента за защита на средствата на ЕС от злоупотреби от страна на правителствата, които нарушават принципите на правовата държава.

Съгласно новия регламент плащанията от бюджета на ЕС могат да бъдат задържани от държави, в които установените нарушения на принципите на правовата държава излагат на риск управлението на средствата на ЕС.

Как ще се задейства механизмът

След като Комисията установи нарушение, ще предложи задействане на механизма за условност, свързан с върховенството на закона, срещу дадено правителство на ЕС и впоследствие ще намали или замрази плащанията за тази държава членка от бюджета на ЕС.

След това Съветът ще разполага с един месец, за да гласува по предложените мерки (или три месеца в изключителни случаи) с квалифицирано мнозинство.

Евродепутатите успяха да съкратят периода, в което институциите на ЕС ще трябва да приемат мерки срещу държава членка, ако бъдат установени рискове от нарушаване на принципите на правовата държава, до максимум 7-9 месеца.

Правото ще се прилага по отношение на индивидуални или системни нарушения, съобщават от ЕП. Новият закон ще се прилага не само при пряка злоупотреба със средства на ЕС, като например случаи на корупция или измама. Той ще се прилага и за системни нарушения на основни ценности, които всички държави членки трябва да зачитат, като демокрацията или независимостта на съдебната система, когато тези нарушения засягат- или има риск да засегнат - управлението на европейските средства.

Механизмът влиза в сила от 1 януари 2021 г. Той ще се прилага за всички фондове на ЕС със споделено управление.

Парите "на масата"

Евроинституциите договориха безпрецедентен пакет от 1.8 трилиона евро, състоящ се от многогодишния бюджет периода 2021-2027 г. в размер на 1.074 трилиона евро, които постепенно ще достигнат 1.085 трилиона. евро. Рамката е съчетана с Инструмента за възстановяване, който е в размер на 750 млрд. евро.

В периода 2021-2027 г. се очаква България да получи близо 29 млрд. евро, което е близо два пъти или с около 13,3 млрд. евро повече спрямо пакета за текущия период 2014-2020 година.

Според първоначалните изчисления страната ни ще получи 12.3 млрд. евро от инструмента за възстановяване. По-голямата част от средствата - 7.7 млрд. евро ще са под формата на безвъзмездни средства. Заемът, който страната ни ще може да ползва от Механизма за възстановяване и устойчивост, се очаква да бъде в размер на 4.55 млрд. евро.

От програмите и фондовете в многогодишната финансова рамка 2021-2027 г., по които има предварително разпределени пакети по държави членки, се очаква България да получи 16.7 млрд. евро. 

Критиките към България

България вече бе обект на критики по отношение на върховенството на закона. През октомври Европейският парламент прие резолюция, в която бе записано: "значително влошаване на зачитането на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите".

Резолюцията се фокусира и върху продължаващите системни проблеми в съдебната система, насилието срещу журналисти и съмненията около честното разпределяне на средствата от ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във