Банкеръ Daily

Финансов дневник

2.71 млрд. евро е чистата загуба на "УниКредит"

"УниКредит" отчете най-голямата си загуба за последните повече от три години - чисто 2.71 млрд. евро - за първите три месеца на 2020-а. Основен "принос" за финансовия погром имат заделените провизии за лоши кредити в размер на 1.26 млрд. евро. Други близо 900 млн. евро са предвидени за извънредни мерки, свързани с разпространението и щетите, нанесени от коронавируса. Основният бизнес на банковата група през първото тримесечие не е бил засегнат от кризата, като доходите от комисионни и кредитиране са по-високи от прогнозите.  

Икономиката на Италия изпадна в най-дългата си летаргия само няколко месеца след като главният изпълнителен директор на "УниКредит" - Жан-Пиер Мустие, обяви нова стратегия за подобряване на рентабилността и за увеличаване на дивидентите на акционерите. Кредитната институция ще направи преглед на този план в началото на 2021-а и няма да поставя нови целеви параметри за 2020-а заради високата несигурност около COVID-19.   

"УниКредит" може да постигне 75-80 процента от целевите си чисти приходи за 2021-а, ако икономиката на еврозоната отчете 10% подем, както прогнозират много икономисти. Банката ще решава през четвъртото тримесечие дали да разпредели дивиденти за 2019-а. 

Италианският кредитор е заделил повече средства за борба със заразата от множество европейски конкуренти, между които е и местният му съперник "Интеза Санпаоло". Банковата група е осчетоводила и разходите по планираните редукции на 5200 работни места до края на 2023-а, както и от продажбата на дела си в турската Yapi ve Kredi Bankasi.     

"УниКредит" е първата голяма европейска банка, направила опит да направи количествена оценка на щетите от вируса, заделяйки провизии за лоши кредити и прогнозирайки 13% спад на БВП на еврозоната през тази година. Като се има предвид по-високия кредитен риск заради по-голямата експозиция на банката към корпоративния и дребния и среден бизнес, по-силните капиталови буфери означават, че тя е по-подготвена да абсорбира загубите, коментират анализатори на "Джефрис интърнешънъл".

Благодарение на по-големия размер на провизиите "УниКредит" е успяла да понижи (макар и символично) дела на необслужваните си заеми до 4.9% в края на март срещу 5% към 31 декември 2019-а. А коефициентът СЕТ1 (съотношението на банковия капитал към претеглените съобразно риска активи) - ключова мярка за финансова сила - се е повишил от 13.09 на 13.44 процента.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във