Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

ОТМАР ИСИНГ ЩЕ РАБОТИ ЗА ГОЛДМЪН САКС
Бившият главен икономист на Европейската централна банка Отмар Исинг потвърди на 15 октомври, че е приел да стане международен консултант на щатската инвестиционна групировка Голдмън Сакс (Goldman Sachs). Той ще работи в нея на непълен работен ден от началото на януари идната година. Назначението на 70-годишния банкер става само няколко месеца след като той се оттегли от поста си в ЕЦБ поради изтичане на осемгодишния му мандат. Исинг изигра голяма роля за успешното въвеждане на еврото и преди да постъпи в ЕЦБ беше главен икономист на германската Бундесбанк. Смятат го за един от най-ерудираните икономисти на Германия и в момента е директор на базирания във Франкфурт Център за финансови проучвания.
ГЕРМАНИЯ ТЪРСИ КУПУВАЧ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ГРУПИРОВКА
Министърът на икономиката на Германия Михаел Глос агитира компании от частния сектор да купят дял от европейската групировка по аеронавтика EADS вместо да ги изкупува държавната Кредитанщалт фюр видерауфбау (Kreditanstalt fur Wiederaufbau). Той се надява доставчиците и подизпълнителите на поделението на EADS - Еърбъс, да оформят консорциум и да купят 7.5-процентния дял на Даймлер Крайслер, който германският концерн се готви да продаде. Макар че участието на банката не е изключено, Глос е на мнение, че преструктурирането и укрепването на Еърбъс трябва да протече под ръководството на лидери от промишления бранш.
ЛОЙДС ТСБ ПРИВЛИЧА ИНТЕРЕСА НА ФИНАНСОВИ ГРУПИРОВКИ
Няколко финансови групировки са проявили интерес към портфейла от животозастрахователни фондове на Скотиш уидоус (Scottish Widows) - поделение на петия по големина кредитор на Великобритания Лойдс ТСБ (Lloyds TSB). Засега разговорите били в предварителна фаза и нямало гаранция, че ще се постигне каквато и да било сделка, твърдят запознати с кухнята лица. Един от потенциалните кандидати е презастрахователната компания Ризълюшън ре, която купи портфейла от животозастрахователни активи на английската банка Аби нешънъл (Abbey Nаtional). Швейцарският презастрахователен гигант Суис ре, който миналата седмица погълна животозастрахователния бизнес на Дженеръл илектрик за 465 млн. англ. лири, също е смятан за вероятен по-агресивен участник на английския пазар, който определя като много привлекателен географски и предлагащ някои значителни възможности. Остра конкуренция се очаква и от страна на предприемача Хю Озмънд, който не успя да се пребори за животозастрахователните активи на Аби и има близо 7 млрд. англл. лири, които иска да похарчи за затворени фондове Живот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във