Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР

До 30 април 2009 г. ще бъде удължен крайният срок за усвояване на заема по проекта България - пречистване на отпадъчни води в басейна на р. Марица. Кабинетът предложи на Народното събрание да ратифицира измененията в Договора за финансиране между нашата страна и Европейската инвестиционна банка, подписан през 1999 година. Стойността му е 28 млн. евро.
Финансовият министър Пламен Орешарски бе лектор на Четвъртата годишна среща на българските местни власти на тема: Бюджет 2007 - начало на европейския път за българските общини. Форумът се проведе на 13 октомври в курортния комплекс Златни пясъци и е организиран от Националното сдружение на общините в Република България.
На проведения на 13 октомври (петък) аукцион бяха продадени всички 527 300 права, останали до момента от увеличението на капитала на Централна кооперативна банка. Цените варираха между 2.04 и 2.35 лв., а средната стойност беше 2.07 лева. Общият брой на удовлетворените поръчки беше шестдесет и пет. За периода от 9 до 13 октомври бяха сключени 159 сделки за 245 956 броя, като цената варираше между 1.76 и 2.20 лв. за брой.
Банката увеличава капитала си от 48.5 млн. на 72.76 млн. лв., като общият брой на издадените права е 48 507 186, а акциите, предложени за записване, са 24 253 593 с номинална и емисионна стойност от 1 лев. Съотношението между издадените права и новите акции е 2 към 1. В петък акциите на ЦКБ отчетоха повишение от 0.55% до средна цена от 5.49 лв. при изтъргувани 10 244 броя.
Банка Алианц България удължи промоцията по автомобилните си кредити. Тя предлага тези заеми при 6.95% годишна лихва със срок на погасяване до две години, а за по-дълъг период лихвата достига 7.95 процента. Преференциалните условия са валидни до края на януари 2007 година. В допълнение към промоцията банката намали и таксата за управление на кредита. Максималният размер на автомобилния кредит от Алианц България е 50 000 евро.
Райфайзенбанк (България) пуска нов продукт - Структуриран депозит, с който клиентите могат да реализират значително по-висока доходност от стандартните срочни депозити. Структурираните депозити са с гарантирани главница и минимална доходност и ще бъдат предлагани в евро и щатски долари за срок от шест месеца. Изплащането на максималния лихвен процент е обвързано с движението на курса евро/щатски долар, като при депозит в долари, ако през шестте месеца този курс се запази в границите между 1.2200 и 1.3200 щ. долара за 1 евро, банката ще изплати лихва 12.50% на годишна база върху депозираната сума.
И тази година Банка ДСК ще отбележи Световния ден на спестовността - 28 октомври. Джаз-легендата Ал ди Меола ще изнесе концерт в Националния дворец на културата със съдействието на финансовата институция. Световният ден на спестовността се чества всяка година по инициатива на международната финансова конференция, провела се в Милано през октомври 1924 година.
Пощенска банка предлага специални оферти за клиентите в най-новите си клонове на ъгъла на бул. Царица Йоана и ул. Луи Пастьор в кв. Люлин и на бул. Ал. Стамболийски в София. Става дума за жилищен кредит с 50% намаление на таксата за одобрение, бърз кредит и заеми за малък бизнес без такса за разглеждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във