Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИМЕНА

Министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че България ще подпише с Европейската инвестиционна банка споразумение, по което страната ни ще получи кредитни линии за 500 млн. евро. С тях правителството ще финансира големи инфраструктурни проекти.

Димитър Костов, подуправител на БНБ, е изпратил специално писмо до Асоциацията на търговските банки, в което напомня, че до 18 септември АТБ трябва да изпрати в Централната банка забележките и становищата на търговските банки върху новите стандарти за предоставяне на статистически данни, свързани с платежните системи в страната. Стандартите ще влязат в сила от 15 октомври.

Левон Хампарцумян, председател на УС на БУЛБАНК, бе определен за банков мениджър, който се ползва с най-голямо доверие в бизнес средите, констатира проучване на списание Мениджър.

Виолина Маринова, председател на УС на Банка ДСК, бе на четиридневно посещение в САЩ, където участва в годишната конференция на компанията за високи технологии Киршман Корпорейшън, която разработва софтуер за банкови и финансови институции по целия свят. Банка ДСК е един от многобройните клиенти на Киршман Корпорейшън.

Хуан Хосе Фернандес Ансола, новият постоянен представител на МВФ за България и Румъния, се очаква да пристигне в страната ни след седмица на петдневно посещение, по време на което ще се срещне с УС на БНБ, с министъра на финансите и с шефовете на основните икономически ведомства у нас. Ансола ще бъде гост и на прощалното парти, което сегашният шеф на мисията Джеймс Роуф ще даде по случай отпътуването си от страната ни.

Любомир Христов, който дълги години работеше като съветник на изпълнителния директор на Световната банка Питър Стек, а след това продължи кариерата си като шеф на управление в Дженерал Дайнамикс, се завръща в България и след близо десет години отсъствие смята да се установи постоянно в родината. През 1993 г. Христов бе назначен за главен икономист на БНБ и стана известен с това, че бе един от най-яростните защитници на независимостта й от политически влияния.

Рожденици
Мая Георгиева, изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка, ще приема поздравления от приятели и колеги за рождения си ден на 2 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във