Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

ФОРТИС ОТКРИВА ОФИСИ В РУСИЯ, ИНДИЯ И ЮЖНА КОРЕЯ
Фортис инвестмънтс - поделението за управление на фондове на белгийско-холандската банка Фортис (Fortis), подготвя откриването на офиси в Русия, Индия и Южна Корея до края на идната година. Те ще се присъединят към останалите 17 основни инвестиционни центъра на финансовата групировка с активи в Европа, САЩ и Азия общо за 113 млрд. евро. Основната задача на новите офиси ще е да продават инвестиционни фондове в изброените държави, както и да управляват местни фондове, които да предлагат на национални и чуждестранни инвеститори. Фортис инвестмънтс обяви миналата седмица 85% ръст на чистата си печалба през първото полугодие и 6% увеличение на управляваните активи и увери, че ще продължи да разнообразява клиентите си извън пазара на Бенелюкс.
МОРГЪН СТЕНЛИ РАЗШИРЯВА БИЗНЕСА СИ С ИМОТИ
Щатската инвестиционна банка Моргън Стенли (Morgan Stanley) се е съгласила да плати 1.9 млрд. щ. долара в брой за Гленбъроу риълти тръст (Glenborough Realty Trust), за да разшири бизнеса си в областта на недвижимите имоти. Имотното поделение на Моргън управлява активи за 50.9 млрд. долара в полза на клиенти, предлага съвети за сливания и поглъщания в бранша и гарантира ипотеки за предприемачи в областта на търговските обекти. Гленбъроу риълти тръст е инвестиционен фонд, който притежава, управлява, отдава под наем, купува и развива доходни и перспективни недвижими имоти.
КИТАЙ ЩЕ РАЗВИВА ПАЗАРА НА ИПОТЕЧНИ ЦЕННИ КНИЖА
Китай подготвя стратегия за развитие на местния пазар на гарантираните от ипотеки ценни книжа, който дава възможност кредитите на собствениците на жилища да бъдат групирани и продавани на капиталовите пазари. Очаква се до края на годината да бъдат одобрени сделки с книжа от този вид на стойност до 100 млрд. юана. Миналата година Китайската строителна банка емитира по специална пилотна схема първите гарантирани с ипотеки ценни книжа с общ номинал 3.1 млрд. юана (389 млн. щ. долара). В момента се подготвя втора емисия, която ще пусне Селскостопанската банка на Китай. Ценните книжа ще се търгуват най-вероятно от големите китайски банки на местния междубанков пазар на облигации или за тяхна сметка, или в сътрудничество с чуждестранен партньор. Към този пазар интерес проявява френската банкова групировка Сосиете Женерал (Societe Generale), която чрез контролирания от нея инвестиционен фонд TCW е преговаряла с няколко китайски банки и застрахователни фирми за създаване на бизнес по секюритизация на ипотечни заеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във