Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР

Държавният и държавногарантиран дълг в средата на 2006 г. е 6.39 млрд. евро, от които 1.55 млрд. евро вътрешен и 4.84 млрд. евро външен дълг, информира последният бюлетин на Министерството на финансите. От началото на годината разходите по дълга за плащане на главници и лихви възлизат общо на 851.2 млн. евро.
БУЛБАНК подписа с ЕБВР два нови договора, по които ще получи кредитни линии за общо 10 млн. евро. Те ще се използват за отпускане на земи за граждани и фирми по програмите за енергийна ефективност. С част от тези пари банката ще може да отпуска и потребителски кредити.
Фондът за гарантиране на влоговете в банките публикува отчета за дейността си през 2005 година. От него става ясно, че под защитата му попадат близо 99% от всички спестявания в банките, като се има предвид, че максимално гарантираната сума е 25 хил. лева. Общият размер на активите на фонда в края на 2005-а е бил 305.23 млн. лв., при положение че банките са направили вноски за 63.08 млн. лв., а на вложителите във фалиралата Международна банка за търговия и развитие са изплатени 24.23 млн. лева.
Новите промоционални условия на бързите заеми за граждани са дали възможност на много българи да си осигурят средства, необходими им за летните отпуски, смята Янис Галванас, началник на дирекция Потребителско кредитиране на Пощенска банка. Бързият потребителски кредит се предлага с промоционална лихва от 10.5% за първата година. Размерът на заема е до 10 хил. лв., а срокът за погасяване е до 120 месеца.
Финансовото министерство публикува целия Трети допълнителен меморандум за икономическа и финансова политика, който бе одобрен от борда на изпълнителните директори на МВФ на 2 август 2006 година. В него се казва, че двегодишното предпазно споразумение между Фонда и България, което бе удължено с шест месеца до края на 2007 г., е последното за страната ни и ще изиграе ролята на своеобразен мост за прехода ни към пълноправно членство в Европейския съюз.
Международната компания за бързи парични преводи Уестърн Юнион и Societe Generale ЕКСПРЕСБАНК обявиха, че продължават съвместната си програма за лоялни клиенти, която започна преди една година. Тя ще бъде валидна до 31 декември 2006-а и ще обхване всички граждани, ползващи услугите на Уестърн Юнион в клоновете на банката. Те ще получат при първата си транзакция персонална карта, в която имат възможност да печелят точки при всеки получен или извършен превод чрез Уестърн Юнион в клоновете на Societe Generale ЕКСПРЕСБАНК.
Първа инвестиционна банка е основният кредитор на новия софийски бизнес център Боила, който бе открит на 14 август. На официалната церемония присъстваше и столичният кмет Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във