Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР

Ейч Ви Би Банк Биохим ще финансира с 3 млн. лева Община Чепеларе. Банката беше избрана с решение на общинския съвет след открит конкурс, проведен по закона за общинския дълг. Кредитът е за седем години и половина, като през първите шест месеца по него ще се плаща само лихва. Заемът е обезпечен със законово регламентирани собствени неданъчни приходи на общината.
Близо 25 хил. юридически лица, или над 25 % от общия брой на регистрираните по ДДС в България фирми, са подали документите си за юни чрез ИНТЕРНЕТ, подписани с електронен подпис. Услугата ДДС по ИНТЕРНЕТ съществува от повече от две години и позволява на дружествата да подават ежемесечните справки декларации и дневници за покупки и продажби чрез ИНТЕРНЕТ, подписани с електронен подпис. За първото полугодие на 2006-а са регистрирани и близо 2000 плащания на данъци и осигурителни вноски чрез ИНТЕРНЕТ-системата на НАП за плащане с дебитни карти. 839 са декларациите за облагане с корпоративни данъци, подадени чрез сайта на агенцията, а подоходните декларации, изпратени до НАП с електронен подпис от физически лица чрез Интернет са 253.
Банка Алианц България започна да издава кредитни карти с чип Виза Бизнес, предназначена за юридически лица и Виза Голд , която ще може да се ползва от граждани и фирми. Преди месец кредитната институция пусна смарткартата Виза Класик. Така банката вече издава всички видове кредитни карти Виза с чип. Алианц България е първата и все още единствена банка в България, която издава кредитни и дебитни карти с чип по И Ем Ви (EMV) стандарт.
Гръцката Юробанк И Еф Джи, мажоритарен собственик на Пощенска банка, подписа споразумение с частни акционери за придобиването на 99.34% от капитала на украинската Юнивърсъл Банк (Universal Bank), чийто акционерен капитал в края на 2005 г. е 16.5 млн. щатски долара, а активите й са 79 млн. щатски долара. Украинската банка е филиал на Юнивърсъл Инвестмънт Груп (Universal Investment Group), която се занимава активно със застраховане и дистрибуция на гориво на дребно. Тя развива дейности и в хранителната индустрия, строителството и недвижимите имоти.
Ай Ен Джи Груп зае 13-о място в световната класация на най-големите компании, публикувана в американското бизнес списание Форчън (Fortune). Класацията му се базира на параметри като приходи, нетна печалба, пазарна капитализация и брой на служителите. Холандската финансова група е водеща сред 21 застрахователни компании по размер на приходите - 138 млрд. долара и по печалба - 8.9 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във