Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

АКЕРМАН СЕ ОТКАЗА ОТ УЧАСТИЕ В НАДЗОРНИ СЪВЕТИ
Главният изпълнителен директор на германския банков лидер Дойче Банк Йозеф Акерман е напуснал надзорните съвети на авиокомпания Луфтханза и на германската групировка за промишлен газ Линде. Направил го с цел да разпредели по-рационално времето си, за да обърне по-голямо внимание на клиентите. Акерман обаче е запазил членството си в надзора на химическата и фармацевтичната компания Байер и на инженерната групировка Сименс. Овакантените от него постове в бордовете на Линде и на Луфтханза са заети от Клеменс Бьорсиг - управител на надзорния съвет на Дойче банк.
СИТИГРУП НАМАЛЯВА РАЗХОДИТЕ ЗА КОНСУМАТИВИ
Щатският банков гигант Ситигруп е спестил над 500 млн. щ. долара през миналата година, след въвеждането на централизирана компютърна доставка на консумативи. Икономията се дължи отчасти на предоговорени контракти, включително и на намалена наполовина цена за химикалки. Това е етап от борбата на главния изпълнителен директор на групировката Чарлз Принс да подобри оперативната й ефективност, като използва огромното й поле на дейност в целия свят и ограничи броя на доставчиците до местния пазар. Миналогодишното намаление на разходите на Ситигруп, което представлява 4% от общия им размер, станало възможно след въвеждането в действие на специален софтуер на Оракъл, започнало още през 2000 година. До края на 2006-а той ще покрие 80% от световните разходи на групировката. По оценка на банковите мениджъри тази система не само позволява на Ситигруп да получи по-добри оферти от доставчиците, но и помага в управлението на търсенето, което води до допълнителни икономии.
БНП ПОМПА МУСКУЛИ ЗА ЩУРМ В КИТАЙ
Азиатското поделение за частни банкови услуги на френската банкова групировка БНП Париба планира голяма офанзива на бързоразрастващия се китайски пазар за управление на активите на богаташите. Французите се готвят да наемат екип за обслужване на заможни клиенти и за продажба на специализирани продукти в Хонконг, като редом с това разширят дейността си в Шанхай. Мярката потвърждава растящото влияние на световните гиганти за частни банкови услуги като Ю Би Ес, Ситигруп и Ейч Ес Би Си, които са инвестирали милиони долари във високорентабилните си азиатски операции през последните години. Според анализатори от бранша среднокалибрените играчи като БНП Париба, Сосиете Женерал, АБН АМРО, Ай Ен Джи и Барклейз или ще бъдат изтикани от пазара, или ще трябва да обединят частните си банкови поделения със звената на по-силни съперници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във