Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

УКРАИНСКАТА СДЕЛКА НА БАНКА ИНТЕЗА ЗАЦИКЛИ
Поглъщането на украинската кредитна институция Укрсотсбанк от втората в италианската банкова класация Банка Интеза (Banca Intesa) вероятно няма да приключи през септември заради съдебен спор. През февруари Интеза обяви, че е сключила сделка за покупката на 90% от акционерния капитал на украинската банка с Виктор Пинчук - собственик на контролния пакет от банковите акции, зет на бившия президент на Украйна Леонид Кучма. Транзакцията трябвало да се осъществи на два етапа и да приключи не по-късно от септември. През март обаче конкуренти на Пинчук, водени от най-отявления му противник Игор Коломойски, подадоха съдебен иск, в който се твърди, че Пинчук е източил милиони долари от завода за феросплави Никопол, с които през 2004 г. е купил контролния пакет от Укрсотсбанк. Миноритарните акционери на банката също започнаха правни действия срещу опитите за продажбата й. Националната банка на Украйна и Банка д'Италия поддържат връзка по казуса, а Банка Интеза едва ли ще избърза с поглъщането на Укрсотсбанк преди приключването на процеса.

ГОЛДМЪН САКС ВЪЗНАГРАДИ ЩЕДРО ПОЛСЪН
Щатската инвестиционна банка Голдмън Сакс (Goldman Sachs Group) възнагради бившия си главен изпълнителен директор Хенри Полсън-младши с премия в размер на 18.7 млн. щ. долара в брой. В тримесечния си отчет групировката обяви, че бордът е одобрил плащането на 29 юни като признание за ефективната ръководна дейност на Полсън за шестмесечния период от декември 2005-а до края на май тази година, през който банковата печалба е била удвоена и е достигнала 4.79 млрд. щ. долара. Освен това Голдмън Сакс се е съгласила да купи за необявена цена дяловете на Полсън и на съпругата му в частните инвестиционни фондове, които банката управлява.
Както е известно, бившият ръководител на инвестиционната групировка бе предложен за финансов министър на САЩ от президента Джордж Буш и на 28 юни Сенатът одобри кандидатурата му, но не определи дата за официалното му встъпване в длъжност. Той ще замени на поста Джон Сноу.
Полсън напусна Голдмън Сакс след седем години работа като председател на директорския й борд и главен изпълнителен директор. За негов приемник е назначен Лойд Бланкфейн. На 29 юни банката внесе в контролните органи документи за продажбата на 3.23 млн. обикновени акции, собственост на бившия й ръководител, които към тази дата са имали пазарна оценка 491.6 млн. щ. долара. Банковото ръководство обяви също, че Полсън притежава ценни книжа с ограничение за продажба на стойност 75.2 млн. щ. долара плюс опции за покупката на 680 474 банкови акции. Той държи общо 1.02% от обикновените акции на Голдмън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във