Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР

Представителите на Агенцията за финансово разузнаване, прокуратурата на Република България и на Министерството на вътрешните работи ще подпишат на 3 юли специална инструкция за взаимодействие между трите институции. Тя е изготвена в съответствие с препоръките на Европейската комисия за подобряване на сътрудничеството между органите, отговарящи за противодействието на изпирането на незаконно придобити капитали.

Международната агенция Фитч Рейтингс потвърди, че дългосрочният кредитен рейтинг на България за задълженията й в чуждестранна валута остава ВВВ, а за дълговете на държавата в левове - ВВВ+. Според анализатора на агенцията Андрю Колкуин рестриктивната финансова политика на правителството и декларираните намерения да бъде постигнат бюджетен излишък в размер на 3.2% от БВП са гаранции за макроикономическата стабилност в страната ни. Той обаче предупреждава, че големият дефицит по текущата сметка на платежния баланс, който се очаква да превиши 12% от БВП тази година, е направил икономиката ни по-уязвима от евентуални кризи на международните пазари.

Статистиката на Министерството на финансите показва, че в края на май държавния и държавно-гарантиран дълг е 6.41 млрд. евро, от които 1.54 млрд. евро вътрешен и 4.87 млрд. евро външен дълг. В сравнение с края на април задълженията на държавата намаляват с 18.5 млн. евро. При тези нива държавният външен и вътрешен дълг е 27.5% от брутния вътрешен продукт, а съотношението само на външния дълг към БВП е 20.9 процента.

Европейската инвестиционна банка и БНБ ще проведат на 5 юли в София семинар на тема Финансиране на финансовите институции в България от ЕИБ с участието на заместник-министъра на финансите Димитър Ивановски, подуправителя на БНБ Димитър Костов, председателя на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян и генералния директор Заемни операции в Европа на ЕИБ Томас Хакет.

По покана на заместник-председателя на Комисията за финансовия надзор и ръководител Застрахователен надзор Ралица Агайн в София гостува Марван Люфти, директор на направление Застраховане и презастраховане в регулаторната и надзорна институция към Международния финансов център в Дубай. Гостът разговаря и с председателя на КФН Апостол Апостолов. Той изнесе беседа в държавната надзорна комисия, като представи развитието на застрахователния сектор в Близкия изток и ролята на Международния финансов център за постигане на икономически растеж в региона.

Първа инвестиционна банка започва от 1 юли специална промоция за насърчаване на използването на кредитни карти. Тя обхваща всички картодържатели на издадени от банката лични или бизнес карти с логото на ВИЗА, МастерКарт или Дайнерс клуб, които са направили транзакция на ПОС-терминално устройство в България или в чужбина за периода 1 юли 2006 - 31 септември 2006-а. В края на всеки месец чрез томбола ще се определят печелившите на месечните награди - кюлчета злато от 1 грам, юбилейни медали, тениски с логото на банката. В края на трите месеца сред всички клиенти, участвали в промоцията, чрез томбола ще се определи печелившият на голямата награда - уникална колекция от 5 кюлчета швейцарско злато от съответно 1, 2, 5, 10 и 20 грама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във