Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

УОЛ-МАРТ ПУСКА СОБСТВЕНА КРЕДИТНА КАРТА В КИТАЙ
Щатската търговска верига Уол-Март ще емитира собствена кредитна карта в Китай в партньорство с Дженеръл илектрик мъни и с местната Шенчен дивелъпмънт бенк (Shenzhen Development Bank). Целта на най-голямата верига на дребно в света е да разшири бизнеса си в най-бързо растящото стопанство. В момента щатският гигант има 57 магазина в азиатския колос и до края на тази година ще открие още 18-20. Картата ще бъде издавана от Шенчен дивелъпмънт бенк - средногабаритен кредитор в бурно развиващия се южен район на Китай, подкрепен и от поделението за потребителски финанси на световния корпоративен лидер Дженеръл илектрик. Щатската групировка плати през октомври 2005-а 100 млн. щ. долара за 7% от акциите на банката и се очаква сделката да бъде одобрена до края на тази година. В момента Дженеръл илектрик мъни издава кредитни карти на Уол-Март в САЩ и Латинска Америка, както и карти на веригата от магазини Теско Лотус в Тайланд.
ВОДЕЩИ ЯПОНСКИ БАНКИ ПЛАНИРАТ ИНВАЗИЯ В САЩ
Двете най-големи банкови групировки на Япония - Мицубиши Ю Еф Джей файненшъл (Mitsubishi UFJ Financial Group) и Мидзухо файненшъл (Mizuho Financial Group), оглеждат варианти за инвестиционна дейност в САЩ. Мицубиши Ю Еф Джей подготвя и поглъщания на американски кредитори за дребни услуги и търговски операции, за да удвои дела на печалбата си от бизнес в Щатите до 20 процента. Най-голямата по размер на активите банка в света отчете рекордна печалба от 10.5 млрд. щ. долара и първа изплати държавните средства, инжектирани от японското правителство в края на 90-те години на ХХ век, за да я спаси от фалит. През юни Мицубиши Ю Еф Джей придоби дял от свой китайски съперник - 0.2% от капитала на Бенк ъф Чайна срещу 180 млн. щ. долара. Японският гигант внесе също и 100 млн. долара в инвестиционния банков бутик на Джоу Перела - бивш банкер на Моргън Стенли (Morgan Stanley), с офиси в Лондон и Ню Йорк. В дългосрочен план ръководството на Мицубиши Ю Еф Джей обмисля възможности за навлизане на пазара на дребни банкови услуги в Китай и Индия.
Втората по големина банка на Япония Мидзухо пък ще подаде документи, за да бъде лицензирана като финансова холдингова компания в САЩ, след като през тази година регистрира книжата си на Нюйоркската фондова борса. Кредитната институция планира да открие клонове в Москва, Брюксел и Милано, за да повиши дела на постъпленията си от задгранична дейност до 40 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във