Банкеръ Weekly

Финансов дневник

250 млрд. долара са съмнителните активи на големите банки

Размерът им е съизмерим с БВП на Финландия

Купищата съмнителни търговски активи в големите международни банки са нараснали значително по време на пандемията от COVID-19. 

Някои от най-известните банки в света като "Барклейз", "Ситигруп", "БНП Париба" и "Сосиете женерал", са отчели скок от над 20% на най-съмнителните си активи по време на хаотичното първо полугодие на 2020-а. Това сочат изчисления на агенция "Блумбърг". Банките в момента държат в балансите си трудни за оценяване активи за около 250 млрд. щ. долара, включително и дългови производни, добили печална известност по време на финансовата криза от 2008-а. 

Засега няма еднозначно и ясно обяснение за ръста на тези т. нар. активи от "Ниво 3". За някои анализатори той е естествено следствие от пандемичния смут: по-сигурните активи са станали трудни за оценяване в условията на замразени пазари и рисковите мениджъри са били принудени да ги прехвърлят в различна категория.

Други експерти пък посочват, че не липсват играчи, които са увеличили най-рисковите залози, защото са съзряли потенциал за непредвидени печалби в хаоса.

Каквато и да е истината за съмнителните активи наблюдаваното повишение от края на декември 2019-а е най-същественото от пет години насам. Европейските банки не съобщават официални тримесечни стойности за "Ниво 3", поради което "Блумбърг" е използвал за сравнение данните за полугодието.

Изчисленията показват, че количеството рискови активи от тази категория представлява над 30% от размера на първокласния собствен капитал от първи ред на "Дойче банк", "Креди Сюис груп", "Барклейз", "Сосиете женера" и "Креди агрикол".  

Тук е мястото да възкликнем, защо тогава изискванията към нашите банки са толкова свирепи?

Банките разделят активите си на три категории.

В "Ниво 1" влизат онези, които са прозрачни като произход и за които съществуват реални цени, каквито са акциите.

"Ниво 2" обхваща повечето финансови производни, които се оценяват по-трудно, но все пак съществуват външни данни за изчисления.

За активите от "Ниво 3" има оскъдна пазарна информация и в тях влизат проблемните задължения; облигации, гарантирани с ипотеки; високорисковите заеми и различни деривативи - по лихвени проценти, корпоративен дълг и други. Банките ги оценяват на базата на исторически трендове и на собствени рискови предположения. Именно тези субективни оценки през 2008-а се оказаха нереалистични и кредитните институции загубиха милиарди. Оттогава активите от "Ниво 3" смущават спокойния сън на регулаторите.

Тазгодишният им ръст показва, че размерът им е съизмерим с БВП на Финландия (в случай, че оценката им е точна).

Лидерите в активи от "Ниво 3"

С най-висок ръст - 80% на активи от "Ниво 3" - или 14.5 млрд. щ. долара е "Ситигруп". В края на декември 2019-а тя е първа измежду 13-е банки, анализирани от "Блумбърг". На второ място сред щатските банки е "Голдмън Сакс груп" с увелимение от 28% - до 29.4 млрд. долара, като основният дял от тях е под формата на инвестиции в търговски операции, които трудно се оценяват. На трето място - с 25% повишение - е "Джей Пи Моргън"

Сред европейските банки лидер е френската "Сосиете женерал" с 53% скок на количеството активи от "Ниво 3". Главният изпълнителен директор на кредитната институция Фредерик Одеа уволни на 4 август двама от заместниците си, включително шефът на инвестиционните банкови услуги, заради големи загуби от търговски сделки през второто тримесечие. 

На второ място на Стария континент е британската "Барклейз" с около 40% ръст на активите от "Ниво 3". Нейната инвестиционна банка също е подложена на периодични критики за дейността си от инвеститора активист Ед Брамсън.  

Трета е френската "БНП Париба" с 38% увеличение на "Ниво 3". 

Германската "Дойче банк" също е своеобразен рекордьор. Въпреки положените усилия и продължителната битка с риска, тя е с най-голям обем активи от "Ниво 3" като съотношение към коефициента на капиталова адекватност на първичния си капитал от всичките проучени от "Блумбърг" банки - над 57.8 процента. След нея е "Креди Сюис" с 48.5% и "Барклейз" - с 44.6 процента. 

Част от въпросните увеличения се оттдават на "трансфери" на наличности от "Ниво 2" в по-рисковата категория по време на драматичното първо тримесечие, когато пазарната активност, която по правило се използва за оценки, е била замразена. Такова е мнението на Стюарт Плесе и Никола Малатер от "Стандар енд Пуърс рейтингс". За американските банки този тренд се е обърнал през второто тримесечие, Уточняват експертите. 

Предизвиканите от кризата прехвърляния на активи от една рискова група в друга са само щрих от общата картина. Например, официалните данни, подадени към контролните органи от "Барклейз", показват, че банката е купила "заеми, които не са гарантирани с активи" за милиарди британски паунда. "Сосиете женерал" пък, след като е прехвърлила съществуващи деривативи за милиарди в "Ниво 3", същевременно е купила подобни количества облигации, заеми и други ценни книжа. "Ейч Ес Би Си" също е добавила финансови производни и инвестиции във фирми за частен капитал в баланса си.    

Според анализатора от "Макинзи" - Джордж Кузнецов - способността да се управляват най-рисковите търговски сделки е "конкурентно предимство". И банките, които успяват да се възползват от него, могат да отчетат рекордни печалби. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във