Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

МЕРИЛ ЛИНЧ ОТЧЕТЕ БУМ НА МИЛИОНЕРИТЕ
Последният обзор на богаташите в света, подготвен от щатската инвестиционна банка Мерил Линч (Merrill Lynch) и от консултантската фирма Кеп Джемини, показва, че през миналата година на планетата 8.7 млн. души са притежавали ликвидни активи за най-малко 1 млн. щ. долара. Това е с 6.5% повече, отколкото през 2004-а, а общото състоянието на тези хора се е увеличило с 8.5% и е вече около 33.3 трлн. щ. долара. Най-висок е ръстът на богаташите (повече от 10%) в Латинска Америка, в Близкия изток и в Африка. Обогатяването се дължи на растящите цени на суровините и на акциите на местните фондови борси, които умножават състоянието на предприемачи и инвеститори в развиващите се пазари. В тези три региона живеят 8 млн. милионери - 82% от общия им брой.
Богатите все повече се ориентират към инвестиции в алтернативни класове активи - през 2005 г. вложенията в компании за частен капитал и хеджингови фондове са достигнали 20%, констатира Мерил Линч. В Европа половината от всички милионери дължат състоянието си на продажба или на участие в бизнес. В САЩ една трета от богаташите са натрупали състоянието си от различни доходи. В Близкия изток пък около 33% от милионерите са наследили богатствата си.
ФУКУИ НАМАЛИ ЗАПЛАТАТА СИ
Управителят на Бенк ъф Джъпен Тошихико Фукуи заяви в средата на седмицата, че ще намали месечната си заплата с 30% през следващите шест месеца, за да изглади недоразумението около инвестициите си в скандалния Мураками фънд. Решението на Фукуи бе продиктувано от критиките на обществеността в Япония, че е вложил 10 млн. йени във фонда на арестувания през този месец мениджър на дружеството Йошихаки Мураками, обвинен в използването на вътрешна информация при търговските сделки. В отчет пред парламента Фукуи каза, че началната му инвестиция във фонда, която датира от 1999 г., е достигнала 22 млн. йени в края на 2005-а и обеща да дари печалбата за благотворителни цели. Той няма намерение да се оттегли от поста си, защото на практика не е нарушил правилника на Бенк ъф Джъпен - вложението е направено, преди да оглави институцията. Критиците на Фукуи обаче сочат, че именно дерегулацията на финансовия сектор е позволила на малък брой инвеститори да се обогатят от растящите цени на активите, докато трудовите хора не са получили нищо. Японската централна банка съобщи на 20 юни, че е създала специален екип, който ще преразгледа наредбата за финансовите инвестиции на официалните длъжностни лица и ще реши дали те трябва да оповестяват публично активите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във