Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИМЕНА

Управителят на БНБ Иван Искров ще участва на годишното събрание на Банка за международни разплащания в Базел, чиито акционери са почти всички централни банки в света. Очаква се на 26 юни общото събрание да гласува предложение за разпределяне на дивидент. Ако бъде взето такова решение, БНБ ще получи от базелската банка 1.25 млн. специални права на тираж.
Турският бизнесмен Фуат Гювен е внесъл в БНБ всички необходими документи към молбата си за разрешение да закупи Търговска банка Д. Експертите от управление Банков надзор са започнали разглеждането им. Според правилата на БНБ подуправителят Емилия Миланова до три месеца трябва да се произнесе по молбата. Това обаче вероятно ще стане още до края на юли.
Министърът на финансите Пламен Орешарски и комисарят по регионалната политика на ЕС Данута Хюбнер подписаха на 21 юни две споразумения за отпускане на грантове от Фонда за солидарност на Европейския съюз. По тях България ще получи 20.35 млн. евро за преодоляването на последствията от наводненията през пролетта и лятото на 2005 година.
Премиерът Сергей Станишев ще се срещне на 26 юни с вицепрезидента на Световната банка за Европа и Централна Азия Шигео Кацу. Ден по-късно Станишев заминава за Атина, за да участва в срещата на министър-председателите на България, Гърция и Румъния, която е организирана от И Еф Джи Юробанк, собственик на българската Пощенска банка. Форумът ще се проведе от 27 юни до 1 юли и на него ще се дискутират развитието на бизнес взаимоотношенията между трите държави и перспективите за развитието им след влизането на България и Румъния в ЕС
Милена Трифонова, директор Институции и еврофондове на Ейч Ви Би Банк Биохим и ХЕБРОСБАНК, обяви, че Ейч Ви Би Банк Биохим ще отпусне на община Тервел 20-годишен заем на сума 800 хил. лева. Парите са предназначени за благоустрояване на жилищен квартал, за изграждане и ремонт на улици, тротоари, построяване на рампа за хора с увреждания, детски площадки, изграждане на мрежа от осветителни тела и други.
Рожденици
Димитър Желев, изпълнителен директор на Алианц България Холдинг и председател на Управителния съвет на банка Алианц България, ще приема поздравления от приятели и колеги за рождения си ден на 26 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във