Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР

До края на годината БНБ ще пусне нова емисия банкноти от петдесет лева. Тя ще се различава от досегашната по хартията и по някои защити, които ще бъдат поставени на нови места. Иначе по външен вид новата петдесетолевка ще е същата като банкнотата, която в момента стои в портфейлите на гражданите.

Банка ДСК създаде специализирано координационно звено Европейски фондове. То ще подпомага дейността на общините за усвояване на европейските структурни фондове чрез разработване на специализирани продукти и услуги.

Граждани и фирми вече могат да плащат данъци и осигуровки в десет териториални дирекции на Националната агенция по приходите (НАП), където Райфайзенбанк (България) откри изнесени работни места. След проведен конкурс в края на 2005 г., банката спечели обслужването на дирекциите на НАП в Благоевград, Бургас, Видин, Враца, Пазарджик, Разград, София-област, Търговище, Хасково и Шумен. Предстои банката да открие свои изнесени работни места и в Ботевград, Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Своге и Пирдоп.

Специален продукт за финансиране на малките и средните предприятия и кооперациите е разработила ДЗИ Банк. Тя ще отпуска заеми със срок на погасяване до седем години на фирми и кооперации с персонал до 10 човека. Оборотните заеми са тригодишни, а максималният размер на двата вида финансиране може да достигне до 30 хил. лева.

Пощенска банка намали от 400 на 300 лв. минималния месечен доход, с който трябва да разполагат гражданите, кандидатстващи за издаване на зелена кредитна карта Американ Експрес. Финансовата институция до момента е издала над 13 хил. кредитни карти на престижната марка.

Съветът на изпълнителните директори на Световната банка обсъди нова Стратегия за партньорство с Република България за периода 2007-2009-а. В нея е предвидено всяка година страната ни да получава от банката заеми за по 300 млн. щ. долара.

Заместник-министърът на финансите Любомир Дацов и ръководителят на отдел ФАР и ИСПА в делегацията на Европейската комисия в България Рууд Ван Енк подписаха на 14 юни финансово споразумение по Програма ФАР. То предвижда страната ни да получи 8 млн. евро като безвъзмездна помощ от Европейската комисия, които ще бъдат инвестирани в различни проекти за развитие на общините по брега на река Дунав.

Societe Generale ЕКСПРЕСБАНК повиши лихвите по депозитите в щатски долари и по детските влогове в американска валута и в евро. Новите по-добри условия са в сила от 12 юни 2006 година. При едномесечния депозит SG Гарант те вече са 1.75%, а при едногодишния - 2.60 процента. Повишени са и лихвите по депозит SG Прогрес, при който те нарастват прогресивно в зависимост от времето, през което клиентът държи парите си в банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във