Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

БНП ПАРИБА Е ПРОТИВ СЛИВАНЕТО НА ЮРОНЕКСТ С БОРСАТА НА НЮ ЙОРК
БНП Париба (BNP Paribas) - най-голямата по пазарна капитализация банка на Франция, се противопоставя на обединението на европейската борса Юронекст с нюйоркската й посестрима, въпреки че е между четиримата консултанти на Юронекст по сделката. Заместник-председателят на европейското тържище Доминик Оен, който е и старши съветник в БНП Париба, на съвещанието на борда на Юронекст е гласувал против сливането. БНП Париба притежава около 1% от европейската борса. Враждебното й отношение към сделката се дължи на силното убеждение на нейния управител Мишел Пеберо, че Юронекст по-скоро трябва да се слее с германската Дойче бьорзе, за да се създаде мощно тържище на еврозоната.
ЙОН АНДА СЕ ВЪРНА В МОРГАН СТЕНЛИ
Специалистът по капиталови пазари Йон Анда, който в началото на годината напусна Моргън Стенли (Morgan Stanley), за да постъпи в основаната от Джоузеф Перела новата инвестиционна банка, се връща при стария си работодател като заместник-управител. Той ще поеме поста на 19 юни и ще отговаря за клиентите от Америка и Азия. Неговото бягство е първият неуспех на 64-годишния Перела, който преди 14 месеца се оттегли от Моргън Стенли, за да основе консултантски бутик - съперник на Лазард (Lazard) и Грийнхил енд ко. (Greenhill Co.), който все още няма име. Четиридесет и девет годишният Анда постъпва за първи път на работа в Моргън Стенли през 1986 г. след шест години служба в Континентъл Илинойс нешънъл бенк (Continental Illinois National Bank). Завършил е университета в Илинойс през 1979 г., а година по-късно получава магистърска степен по мениджмънт.
РЕЗЪЛУШЪН ЩЕ ПЛАТИ 3.6 МЛРД. ПАУНДА ЗА ПОДЕЛЕНИЯ НА АБИ НЕШЪНЪЛ
Резълушън (Resolution Plc) - най-големият мениджър на животозастрахователни фондове от затворен тип във Великобритания, ще плати 3.6 млрд. англ. лири за животозастрахователните поделения на английската банка Аби нешънъл (Abbey National), която от 2004 г. е собственост на испанската Сантандер сентрал Испано (Santander Central Hispano). Включените в сделката фирми са Скотиш провидънт (Scottish Provident), Скотиш мючуъл ашуърънс (Scottish Mutual Assurance) и Аби нешънъл лайф (Abbey National Life), които управляват около 29 млрд. англ. лири. Продажбата на поделенията ще намали оперативните приходи на Аби нешънъл с 6 млн. англ. лири през тази година, с 69 млн. през идната и с 52 млн. през 2008-а. Според условията на сделката банката ще продава свои продукти като ипотеки и кредитни карти на съществуващите 4 млн. клиенти на Резълушън, а животозастрахователните полици на Скотиш провидънт ще се предлагат чрез брокери и чрез клоновете на Аби нешънъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във