Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

ДОЙЧЕ БАНК ЩЕ ПОМАГА НА МИЛИАРДЕРИ ОТ КАЗАХСТАН
Трима милиардери от Централна Азия планират продажбата на акциите на своята групировка за добив и преработка на метали Юрейзиън нечъръл рисорсиз на борсата в Лондон. Регистрираната в Швейцария холдингова компания добива желязна руда, алуминий и хром от своите мини и фабрики в Казахстан. В повечето от тях дял има и държавата. Дейността й превръща узбека Патък Чодиев и киргизите Мачкевич и Алиджан Ибрагимов в милиардери - списание Форбс оценява състоянието на всеки от тях на по 2 млрд. щ. долара и ги нарежда на 382-ро място по богатство в света. Шефовете на Юрейзиън нечъръл рисорсиз са наели германската Дойче Банк (Deutsche Bank) да помогне в преструктурирането на групировката и да я подготви за прецизния оглед на международните пазари. Консултантите се надяват след борсовата регистрация в Лондон през 2007 г. пазарната оценка на компанията да надхвърли 5 млрд. щ. долара.
ЧУЖДЕСТРАННИ БАНКИ ПОЛУЧИХА КИТАЙСКА ПОРЪЧКА
Пет фирми за ценни книжа, включително щатските банки Ситигруп (Citigroup) и Лиймън брадърс (Lehman Brothers) и английската Ейч Ес Би Си (HSBC), спечелиха мандат да помогнат на китайската Ситик банк (Citic Bank) за първоначалната публична емисия на акциите й в Хонконг. Другите две са местните Си Ай Си Си (CICC) и Ситик сикюритис (Citic Securities), а за финансов съветник е избрана щатската банка Джей Пи Моргън (JPMorgan). Ситик банк - седмият по големина кредитор на Китай и финансово поделение на елитния държавен инвестиционен конгломерат Ситик груп, се надява да привлече около 1.5 млрд. щ. долара от продажбата на книжата, което ще стане в края на тази или в началото на идната година. Пекин обаче едва ли ще разреши сделката на Ситик банк преди планираната за 2006-а първоначална публична оферта на Индустриалната и търговска банка на Китай на стойност над 10 млрд. щ. долара в Хонконг и евентуално - в Ню Йорк или Лондон.
ДЖЕЙ ПИ МОРГЪН АТАКУВА КАПИТАЛОВИТЕ ПАЗАРИ
Щатската банкова групировка Джей Пи моргън Чейз (JPMorgan Chase Co.) е наела Робин Озмънд и Кестър Нджи за управителни директори на поделението за капиталови пазари. Четиридесет и една годишният Озмънд, бивш директор от английската банкова групировка Ейч Ес Би Си холдингс (HSBC Holdings), ще оглави дейността на щатската банка в Европа, Близкия изток и Африка. Тридесет и осем годишният Нджи ще е един от ръководителите на бизнеса в района на Азия и Тихия океан, без Япония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във