Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР

Асоциацията на търговските банки ще обсъди в сряда предстоящите промени в Закона за ценните книжа и проекта на закон срещу манипулирането на борсова информация. Идеята на този нормативен документ е да се въведе забрана за обмяна на данни, които манипулират или картелират цените на ценните книжа. Вероятно тези и други подобни некоректни действия, свързани с борсовата търговия, ще бъдат обявени за престъпление и ще се преследват по Наказателния кодекс.

На ИНТЕРНЕТ страницата на Министерство на финансите са публикувани обобщени данни за размера на просрочените задължения на министерства, ведомства и общини към 31 март 2006 година. Неплатените задължения на министерствата за първите три месеца са 4.73 млн. лв., а на общините - 52.92 млн. лева.

Гръцката И Еф Джи Юробанк, която е собственик на българската Пощенска банка, придоби в Сърбия оставащия дял от 37.7% от капитала на Национална Стедионица Банка (НСБ), превръщайки се в едноличен собственик на финансовата институция. Предстои сливането на двете сръбски банки НСБ и EFG Eurobank A.D. Белград. Вследствие на това обединение ще възникне една от най-големите кредитни институции в западната ни съседка, която ще разполага със 100 клона и офиса.

Единадесетата генерална асамблея на Европейската организация на данъчните администрации (IOTA) през 2007 г. ще се проведе в България. Това стана известно, след като през седмицата изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Мария Мургина бе избрана за президент на ЙОТА.

На 23 май в Галерията за чуждестранно изкуство бе учреден Клуб на корпоративните дарители. Негови основатели са няколко от големите фирми и банки като Глобул, Джоб Тайгър, ОББ, OMV-България ЕООД и Първа инвестиционна банка. Клубът системно ще дарява средства за социални дейности в България. Учредителното събрание бе открито от Ричард Шекълтън, втори секретар на посолството на Великобритания, който е поел патронажа над тази инициатива.

Първа инвестиционна банка организира на 29 май ден на отворени врати за абитуриенти от домовете за деца без родители.

Пощенска банка бе официален спонсор на безплатния концерт на Юрая Хийп и Назарет в Стара Загора. Роклегендите разтърсиха стадион Берое на 24 май, където се събраха за съвместен концерт. Настроението бе подгрято от изпълнението на българската рок-група Д2.

Ейч Ви Би Банк Биохим и ХЕБРОСБАНК получиха наградата Златно перо за 2006-а за принос към българската култура. Наградата се присъжда от 1996 г. насам в Деня на славянската писменост и култура 24 май. Банковата група е носител на Златно перо за трета поредна година. До момента наградата е присъждана на Гена Димитрова, Николай Гюзелев, Райна Кабаиванска, Мариус Куркински, Невена Коканова, Николай Бинев, Йордан Радичков и много други. Сред тазгодишните лауреати са оперната певица Анна Томова - Синтова, диригентът Генадий Рождественски, пианистът Георги Черкин и джаз примата Камелия Тодорова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във