Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

ФОНДЪТ НА КОМЕРЦБАНК ЩЕ УДВОИ УПРАВЛЯВАНИТЕ АКТИВИ
Ръководството на Комерцбанк (Commerzbank) - втората по големина банка на Германия, планира да удвои през идните пет години управляваните от фонда й Коминвест активи. От сегашните 55 млрд. евро стойността им трябва да достигне 100 млрд. евро до 2011 г., заяви на пресконференция във Франкфурт на 23 май шефът на поделението Себастиан Клайн. За целта Комерцбанк планира да инвестира 100 млн. евро за разширяване на дейността на Коминвест и да го обедини с другия си фонд Адиг.
ГОЛДМЪН САКС ПОДСЛАДИ ОФЕРТАТА СИ КЪМ ЕЙ БИ ПОРТС
Консорциумът, ръководен от щатската инвестиционна банка Голдмън Сакс (Goldman Sachs Group), повиши цената на офертата си за покупка на най-голямата английска пристанищна компания Асошиейтид бритиш портс холдингс с 11% - до 2.4 млрд. англ. лири, или по 810 пени за акция в брой. Ръководството на компанията отхвърли предложените на 29 март тази година 730 пени за акция, но след новата оферта се е съгласило да разреши на Голдмън Сакс да проучи счетоводните й книги. Напоследък пристанищата привличат интереса на инвеститорите заради ръста на световния търговски обмен и заради очакванията за стабилни постъпления. Ей Би портс управлява около 25% от местните морски търговски операции и има дейност в САЩ, където се грижи за вноса на коли в четири тамошни пристанища, включително и Балтимор и Джаксънвил, щата Флорида. Консултант на компанията по сделката е германската Дойче Банк (Deutsche Bank).
РОДРИГО РАТО ПРЕДЛОЖИ ПРИЕМНИК НА АН КРЮГЕР
Управителният директор на МВФ Родриго Рато номинира в края на миналата седмица Джон Липски - заместник-управител на щатската банка Джей Пи Моргън Чейз (J. P. Morgan Chase), за свой заместник на мястото на Ан Крюгер, чийто мандат изтича на 1 септември. Предложението на Рато трябва да бъде одобрено от борда на Фонда. Ако бъде назначен, 59-годишният Липски ще заема поста пет години. Официалната му титла ще е първи заместник управителен директор, което е равносилно на главен оперативен директор. Липски ще постъпи в МВФ в доста важен момент, когато институцията се опитва да разшири ролята си на посредник в икономически диспути, както и източниците си на оперативни приходи. Банкерът е работил десет години във Фонда, преди да отиде на Уолстрийт през 1984 година. Оттогава насам кариерата на Липски е била основно като икономист и анализатор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във