Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР

Управителят на БНБ Иван Искров заяви на 19 май пред делегация на Френската агенция на частните предприятия, водена от нейния генерален директор Александър Тесие, че банковата система на България е стабилна и конкурентна. На срещата с гуверньора участваха висшите мениджъри на 14 най-големи френски корпорации, сред които Ротшилд и сие, Алтадис, Карфур, Креди Агрикол, Лореал, Пежо, Тотал и Валорек. Иван Искров напомни, че Франция е на четвърто място по инвестиции в българската икономика и изрази убедеността си, че техният дял ще нараства.

Управителният съвет на БНБ прие на 18 май отчетите за дейността на Монетен двор ЕООД и Печатница на БНБ АД през 2005 година. Двете дружества завършиха миналата година с положителни финансови резултати - печалбата на Монетен двор ЕООД е 691 000 лв. след облагане с данъци, а на Печатница на БНБ АД е 1 586 000 лева. УС на БНБ реши двете фирми да заделят печалбата си за увеличение на капитала и на резервите си. Приходите на двете дружества 2005 г. са съответно 7.5 млн. за Монетен двор и 20.2 млн. лв. за Печатница на БНБ.

Управление Банков надзор на БНБ издаде разрешение на гръцката Пиреос Банк С. А. да придобие пряко необходимия пакет акции от увеличението на капитала на българската си структура Пиреос Евробанк (България), като по този начин запази позицията си на неин едноличен собственик.

Гръцкото управляващо дружество Диетники - Атина, собственост на Национална банка на Гърция, ще придобие дялово участие в ОББ Асет Мениджмънт, собственост на Обединена българска банка. Гръцката компания, учредена през 1972 г., е лидер на гръцкия пазар вече 30 години. Пазарният й дял е 23% и управлява активи, възлизащи на повече от 7 млрд. евро заедно с фондовете, регистрирани в Гърция и Люксембург. Клиентите на Диетники са около 200 хил. души. В България тя ще бъде стратегически партньор на ОББ Асет мениджмънт, което до момента управлява активи на стойност 7.4 млн. лв. и е с 5% пазарен дял сред българските дружества, управляващи взаимни фондове.

Банков надзор на БНБ издаде разрешение на търговска банка ЮНИОНБАНК да измени наименованието си, обозначено в лицензията, на търговска банка МКБ ЮНИОНБАНК.

Активите на пенсионните фондове на ING в България надхвърлиха 100 млн. лева. През 2005 г. общият размер на активите на ING Пенсионно осигуряване нарасна с 51% - ръст, по-висок от средния за пазара (41%). През май пенсионноосигурителната компания откри офис във Велико Търново. ING Пенсионно осигуряване вече шеста година е на българския пазар, като управлява три пенсионни фонда - Универсален, Професионален и Доброволен.

Комисията за финансов надзор включи акционерното дружество Българска агенция за кредитен рейтинг в списъка на лицензираните агенции за кредитен рейтинг.

БНБ пуска в обращение нова сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване от серията Съкровищата на България от 23 май 2006 година. С нея БНБ продължава традицията да отсича монети с изобразени известни археологически находки, открити на територията на България, като добре известната златна маска на тракийски владетел от могилата Светицата.

Коста Чолаков, изпълнителен директор на застрахователна компания Интерамерикан България, връчи награди на деца, чиито рисунки спечелиха конкурса на застрахователната компания „Рисувам моята мечта и са представени в галерията на Шипка 6. Плановете на организаторите са конкурсът да се превърне в традиционен и част от картините да бъдат разпродадени на търг, а средствата - предоставени на домове за деца в неравностойно положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във