Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

ДОЙЧЕ ПОСТБАНК ОТЧЕТЕ СОЛИДНА ПЕЧАЛБА
Дойче постбанк - най-голямата по брой на клиентите си банка за потребителски услуги в Германия, отчете на 15 май 20% ръст на печалбата си за първото тримесечие, което се дължи основно на присъединените към нея клонове на Дойче пост. Банковото ръководство планира през тази година да надхвърли значително миналогодишната печалба, а през 2008 г. доходността на акциите преди облагането с данъци да достигне поне 20% срещу 14.6% през 2005-а. Това ще стане с помощта на по-интензивно кредитиране и чрез продажбата на по-рентабилни продукти, след като през 2005-а Дойче постбанк погълна брокера за финансови услуги Бе На Ве холдинг и 850 клона от групировката майка Дойче пост. Банката е привлякла 245 хил. нови клиенти през първото тримесечие на тази година и е увеличила обема на отпуснатите потребителски кредити с 16 процента. Главният изпълнителен директор Вулф фон Шимелман заяви на 1 май, че очаква покупките от 2005-а да добавят 320 млн. евро към банковата печалба през 2009 година.
МОРГЪН СТЕНЛИ ЩЕ ОБУЧАВА ПО-МАЛКО БРОКЕРИ
Щатската инвестиционна банка Моргън Стенли (Morgan Stanley) обяви, че ще намали с 500 души броя на стажантите, които обучава за брокери. Те вече ще са между 700 и 1000 вместо досегашните 1500-2000. Основната причина за решението са по-ниските финансови резултати на брокерското поделение и на факта, че много от наетите през последните четири години служители не съумяват да постигат необходимия принос в дългосрочен аспект.
КИТАЙ ВДИГНА ЛЕТВАТА ЗА ГОЛЕМИТЕ ДЪРЖАВНИ БАНКИ
Китай определи 5% таван на коефициента на лошите кредити за петте най-големи местни кредиторки в хода на процеса по преструктурирането им. Изискването, редом със задължението капиталовата им адекватност да е поне 8%, преди се отнасяше само за Банката на Китай и за Строителната банка на Китай. Сега в списъка влизат Банката на комуникациите, Индустриалната и търговска банка на Китай и Селскостопанската банка на Китай. Съобщението за промяната, направено от банковия надзор на страната на 16 май, съвпада с публикуването на спорния доклад на международната счетоводна фирма Ърнест енд Янг. Той констатира, че общият размер на несъбираемите вземания на страната е 911 млрд. щ. долара - доста повече от официалните оценки. Компанията изтегли проучването си в края на миналата седмица след яростната атака на Народната банка на Китай и на някои местни медии. В момента Ърнест енд Янг проверява цифрите, преди отново да пусне доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във