Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР

Пощенска банка сключи на 11 май рамково споразумение за сътрудничество с американската Експортно-импортна банка (Ексимбанк). То ще даде възможност на клиентите на българската институция да ползват всички услуги на Ексимбанк при внос на американски стоки в България или при техния реекспорт. При подобни търговски сделки Ексимбанк дава дългосрочни гаранции по заемите отпускани от банките, което позволява да се намалят лихвените плащания от клиентите и облекчава условията за обезпечение.

Клиенти на ОББ, които притежават дебитни карти Маестро и Виза Електрон, ще могат да теглят пари от банкомати на банката при такса от 10 стотинки, вместо досегашните 20 стотинки. Новата цена за транзакция през банкомат на ОББ влиза в сила от 15 май. Банката променя и таксата за транзакции с нейни карти през чужди банкомати от 20 на 45 стотинки.

Банка ДСК предлага потребителски кредит в размер до 7 хил. лв. при преференциални условия. Процедурата по предоставянето му е максимално облекчена - само срещу представяне на лична карта. При разрешаване на кредита не се изисква обезпечение и клиентите не дължат такса за разглеждане на молбата за кредит. Условието е кандидатите за кредит да работят по трудови договори или да упражняват свободни професии, да се самоосигуряват или да са собственици или управители на търговски дружества. Условията важат за новоразрешени кредити до 30 май 2006 г. и остават в сила през целия период на кредита.

Ейч Ви Би Банк Биохим и ХЕБРОСБАНК предлагат кредитна карта Мастер Кард Стандарт, посветена на Световното първенство по футбол на ФИФА в Германия. Двете институции са сред първите, които пускат на българския пазар специални кредитни карти, обвързани с конкретна тема или интерес - в случая футбола. Клиентите, които си поръчат кредитната карта до края на август, я получават с два пъти по-ниска годишна такса за обслужване (само 15 евро), която е валидна за целия период на ползване на картата. Лимитираната серия карти, която ще се издава до края на август, е със специален дизайн и с логото на Световното първенство по футбол.

Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ) подписа партньорско споразумение със Societe Generale Експресбанк. Банката предлага на агенциите, членки на НСНИ, преференциални инвестиционни кредити и кредити за оборотни средства по програмата за финансиране на малки и средни предприятия SG Партньор. Заемите са предназначени за фирми с нетни годишни продажби от 50 хил. до 1 млн. лева. Размерът на финансирането е от 10 хил. до 150 хил. лв., а максималният срок за погасяване е 60 месеца.

Пощенска банка предлага на клиентите си специални заеми по съвместна програма с ЕБВР за намаляване на разходите за отопление в домакинствата. Клиентите на банката получават по тази програма безвъзмездно 20% от кредитираните капитални разходи след успешното завършване на ремонта. Сумата се превежда директно на кредитополучателя или на неговия доставчик. Заемите се отпускат със срок на погасяване до 60 месеца и при преференциални условия - без административна такса, при по-ниска лихва от 11.9% и с намалена такса за управление.

Осемнадесетият турнир по минифутбол за банки, организиран от ФК Виктория, стартира на 27 май на стадиона на УНСС. Надпреварата е за купата на фирма Пламимпекс, медиен партньор е в.БАНКЕРЪ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във