Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

Ю БИ ЕС КУПУВА БРАЗИЛСКА БАНКА
Швейцарският банков първенец Ю Би Ес (UBS) се съгласи да плати около 2.6 млрд. щ. долара за инвестиционната банка от Бразилия Банко Пактуал (Banco Pactual), за да разшири присъствието си на тамошния пазар на инвестиционни банкови услуги и на управление на средствата на богати индивиди. Швейцарците купуват Банко Пактуал за 1 млрд. долара и през следващите пет години ще внесат допълнително до 1.6 млрд. долара в зависимост от изпълнението на определени условия за растеж. Очаква се сделката да приключи през третото тримесечие, след като получи одобрението на контролните органи. По оценка на специалисти от Ю Би Ес Бразилия е източник на 40% от общия размер на комисионите, платени на инвестиционните банки в Латинска Америка през 2005 година. Банко Пактуал ще подпомогне в значителна степен бизнеса на купувача на бразилския пазар - към 31 март тя е управлявала общо 18.6 млрд. щ. долара плюс 4.6 млрд. долара средства на заможни клиенти.
ЛИЙМЪН БРАДЪРС ВКЛЮЧИ АНАЛИЗАТОРИ В ТЪРГОВСКИЯ СИ ЕКИП
Щатската инвестиционна банка Лиймън брадърс (Lehman Brothers) реши да включи анализатори в екипите си за търговия на ценни книжа и финансови инструменти. Това е поредното доказателство за растящата необходимост да се предлагат възможно най-качествените услуги на перспективните и високоинтелигентни търговски клиенти на Уолстрийт. Поставянето на анализатори на пултовете за търговия ще даде възможност те директно да разговарят с индивидуалните потребители и с банковите търговци, вместо да ги карат да четат проучванията им. Което не означава, че Лиймън брадърс се е отказала от традиционните писмени обзори. Просто двете групи специалисти ще трябва да обменят информация (без конфиденциалната), за да няма различия в анализите им. В момента банката вече има 15 анализатори в търговските си екипи.
МАН ГРУП Е ОБВИНЕНА В ИЗМАМА
Брокерската фирма от САЩ Ман груп и седмина нейни служители бяха обвинени в началото на седмицата в рекет и в измама от определения по съдебен ред съдия-изпълнител. Той трябва да върне загубените средства на инвеститорите след фалита на хеджинговия фонд от Филаделфия Олтърнатив асет мениджмънт. Фондът банкрутира миналата година, след като Комисията за търговия на стокови фючърси установи, че е укрил загуби за над 140 млн. долара. Ман и служителите й са обвинени, че са улеснили и подпомогнали незаконното управление на средствата на хеджинговия фонд и са участвали в няколко случая на измама. В момента защитата на ответниците проучва доколко основателни са обвиненията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във