Банкеръ Weekly

Финансов дневник

2.4 млн. лв. ще струват стрес-тестовете на застрахователите

Правителството отпусна 2.4 млн. лв. на Комисията за финансов надзор за изпълнението на стрес-тестовете на застрахователите и презстрахователите. Средствата ще послужат за изготвяне на методология на тестовете, организирането им и провеждането им от независим международен одитор. 

Сумата е значително по-висока от отпуснатата за стрес-тестовете на банките в страната. Миналата година "Делойт България" спечели обществената поръчка на БНБ за съставяне на подобна методология за тестване на банките с оферта от 1.57 млн. лв. без ДДС.

Проверката на балансите на застрахователите у нас започна в средата на юли. Очакванията са резултатите от прегледите да бъдат оповестени в края на годината. Дружествата, които се представят зле при проверката на активите, ще бъдат задължени да предложат достатъчно добри програми за възстановяване, в противен случай ги грози отнемане на лиценза.

От друга страна, стрес-тестовете трябва да покажат в каква степен застрахователите у нас могат да покрият щети в случай на бедствия, като например опустошителни наводнения или земетресения. Резултатите от тях ще бъдат ориентир за самите застрахователи и няма да доведат до заключения за недостиг на капитал.

Към момента Комисията за финанов надзор не е обявила обществена поръчка за избор на консултант за изпълнението на стрес-тестовете у нас. Очакванията са това да се случи в най-скоро време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във